We zijn opeens van een halve meter sneeuw in lenteweer beland en daarmee verdwijnt de drift om een choco-rummetje naar achter te gooien letterlijk als sneeuw voor de zon. Kom dus maar door met een ijskoud biertje op het balkon.
Door: Emma Bente Dekker
We leggen je 10 typische wintersportdrankjes uit. Want nu je niet in een wintersportgebied bent kan je veel van de (alcoholische en non-alcoholische) brouwsels ook zelf thuis bouwen en mixen. Heb je tenminste weer iets nieuws te doen als de klok 21.00 uur slaat.
1. Zie ze vliegen: Jägerbomb/Flying Hirsch
Het ‘Vliegend Hert’ is kneiterpopulair in de Oostenrijkse après-ski. Het drankje bevat een shot gekoelde Jägermeister en een half blikje energydrank (beide in de Nederlandse supermarkt te verkrijgen).
Leg de Jägermeister minstens 30 minuten voordat je dit drankje maakt in de vriezer of koelkast, want het moet goed koud gedronken worden. Vul een longdrinkglas met de energydrank en laat de Jägermeister in het glas met energydrank vallen. Drink het longdrinkglas met de 2 dranken erin in 1 keer leeg.
Overigens maakt het barpersoneel er vaak een grandioos domino-spektakel van als jij een ‘Flying Hirsch’ in de après-ski bestelt. Hij/zij zet meerdere longdrinkglazen tegen elkaar aan en zet Jägermeistershots op de rand, om de shots er met 1 duwtje vervolgens allemaal in te laten kieperen.
2. Klinkt ranzig maar geinig: Calimocho
In Spaanse wintersportgebieden drinken ze rode wijn gemixt met cola (ook gewild in de hete zomer). Oké, het klinkt best wel ranzig, maargoed, koeler dan ‘normale’ rode wijn is het wel en het is geinig om uit te proberen. Want het ziet er in ieder geval leuk uit: maak het vrolijk met een schijfje citroen en eventueel muntblaadjes. Vergeet niet om er lekker veel ijs doorheen te gooien!
3. Jo(de)lig drankje: Almradler
Almdudler is een Oostenrijkse prikkelende kruidenlimonade (op basis van alpenkruiden) die heel koel wordt geserveerd. Op een fles staat een koppel afgebeeld dat traditionele Oostenrijkse kleding draagt. De man zegt “Wenn die kan Almdudler hab’n, geh’ i wieder ham!”, oftewel, “Ik ga weer naar huis als er geen Almdudler is!”. Almdudler is afgeleid van Alm Dudeln, en dat betekent 'Jodelen op de berg’.
Almdudler is ook lekker om te combineren met bier. Meng een half glas Almdudler met een half glas bier en je krijgt ‘Almradler’. Almdudler is gewoon in sommige Nederlandse supers te koop, maar helaas niet bij elke supermarkt.
4 en 5. Doen ’t goed bij de vrouwtjes: Aperol-spritz en Holler-spritz
Als je indruk wilt maken met je barkunsten op een dame, dan kan je zeker voor de Aperol-spritz of Holler-spritz gaan. Kijk in een wintersportgebied maar eens om je heen in een tent die rijk is aan de zitzakken: ho maar dat daar ‘even’ een break wordt gehouden. Je vindt er mokkels die de godganse dag met hun complete skiuitrusting – die ze net zo goed thuis hadden kunnen laten – en een groot cocktailglas de boel bezet houden en zich verlekkeren aan 1 van deze 2 dranken. Ach, ze hebben gelijk ook, want deze drankjes zijn zeker niet verkeerd weg te krijgen onder het zonnetje.
Aperol-spritz bevat het Italiaanse aperitief Aperol dat je gewoon in de Nederlandse supermarkt haalt. Schenk in een groot wijnglas 3 delen prosecco, 2 delen Aperol en 1 deel prikkelend water. Gooi er veel ijs door om het lekker koud te maken en maak het af door er een schijfje sinaasappel in te gooien. In plaats van prosecco kan je ook witte wijn gebruiken.
Holler-spritz maak je door 20 ml ‘Holunder’ (Oostenrijkse, alcoholvrije vlierbloesemsiroop) te mixen met 10 ml citroensap en de inhoud van een standaardglas (150 ml) witte wijn. Gooi er wat ijsklonten door en muntblaadjes op. Eventueel kan je wat mineraalwater toevoegen om de boel iets minder sterk van smaak te maken.
Holunder is te verkrijgen bij wijnzaken. Je kan Holunder eventueel vervangen door andere soorten vlierbloesemsiroop die te verkrijgen zijn in de lokale supermarkt en in (bio)speciaalzaken die levensmiddelen op het gebied van gezondheid verkopen.
6. De W van Willy mit Birne
Als je op wintersport gaat is er ‘de dag die je wist dat zou komen’. Want er komt minstens 1 keer een dienblad met perenschnaps voorbij, beter bekend als 'Willy mit Birne'. Deze schnaps (sterke drank) heeft overigens niks met onze koning Willy te maken, maar toch, het is altijd leuk om ‘Op de koning!’ te roepen om een toost uit te kunnen brengen.
Vul het shotglaasje met perenschnaps. Pak een peer en snijd er kleine stukjes uit waar je bolletjes van maakt. Stop er een tandenstoker in en leg deze in of op een shotglaasje. Perenschnaps kan je halen bij jouw dichtstbijzijnde drankspeciaalzaak.
7. Appeltje voor de dorst: Apfelkorn
Apfelkorn wordt gemaakt van appels dus dit drankje is heel gezond (yeah, right). Vul je borrelglaasje met 20 ml Apfelkorn (en eventueel 10 ml Licor 43), en gooi daar bovenop wat slagroom met kaneel. Je hebt dan een ‘Apfelstrudeltje’. Als je het drankje liever wat koeler hebt mix je een laagje Apfelkorn met Spa Rood (een zogeheten ‘Paardenkut’, die het ook goed doet bij de vrouwtjes) of bijvoorbeeld appelsap, cassis of 7Up. Shop deze dranken allemaal gewoon in jouw plaatselijke supermarkt.
8. Alcoholvrij: Spezi
Als je liever alcoholvrij drinkt, ga je dan voor een standaard colaatje of toch weer ‘s een sinasje? Geen keuzestress en probeer eens iets nieuws: gooi de 2 in de mix. Vul je glas half om half met (elk merk) cola en sinas en je zal merken dat dit mega chill voor je smaakpapillen is.
9. Alcoholvrij: Schiwasser
Schiwasser is ooit op de markt gebracht in Oostenrijk als drankje dat dorstlessend moest zijn voor de toeristen. Eigenlijk is het gewoon een simpele limonade, maar dan een beetje dope (en vooral duur) gemaakt: met wat citroensap en koud (prikkelend) bergwater erbij.
Pers 4 cl frambozen uit of doe 4 cl grenadine-siroop in een glas. Voeg 6 cl citroensap eraan toe. Vul je glas aan met ijskoud (prikkelend) water. Maak het af met een schijfje citroen en/of framboos.
10. Geen idee hoe je het uitspreekt, als het maar smaakt: Schümli Pflümli
Oké, dit is geen koud maar een warm drankje, namelijk een koffietje, maar toch het benoemen waard. Want het is ook altijd genieten om met je planga een bakkie pleur in de zon te doen. In Zwitserland is de ‘Schümli Pflümli’ populair: 40 ml ‘pruimenschnaps’, 1 bak koffie, 2 theelepeltjes suiker en een toefje slagroom. Pruimenschnaps is te verkrijgen bij de slijterij bij jou om de hoek.