Dit zijn de 10 meeste gruwelijke crashes in 40 jaar Dakar Rally (video's)
i

ANP

Dit zijn de 10 meeste gruwelijke crashes in 40 jaar Dakar Rally (video's)

Martijn Baars • 20:56, 17-01-2018 / Laatste Update: 23:16, 05-01-2024

De Dakar Rally staat bekend als een gevaarlijke en zware race. Het aantal uitvallers per jaar is altijd hoog, maar lang niet alle ongelukken worden op beeld vastgelegd. De crashes waar wel beelden van zijn, zijn vaak enorm spectaculair!

Wij hebben de 10 gruwelijkste, vetste en bruutste crashes uit de Dakar Rally waar beeld van is voor je op een rijtje gezet.

Kijktip: zet je geluid niet te hard, bij sommige filmpjes is het nogal een herrie!

1. Carlos Sainz – 2017

In 2017 vocht Carlos Sainz voor de overwinning in de Dakar Rally. Hij wilde 8 km voor de finish van de 4e etappe zijn verloren tijd goedmaken en stuurde daarvoor een bocht in. Sainz deed dit veel te strak, raakte een steen, vloog uit de bocht en kletterde keihard van de berg af.

Tekst loopt door onder de video

Gek genoeg wist Sainz de etappe nog wel uit te rijden. Eenmaal aan de finish bleek de schade toch te groot om nog verder deel te kunnen nemen aan de rally.

2. Hans Bekx – 2011

Hans Bekx liet zich 7 jaar geleden verrassen op de snelle openingsproef. Hij kwam veel te hard op een bocht af rijden, waardoor hij zijn truck niet meer onder controle hield en vloog in volle snelheid een greppel in. Door de hoge snelheid maakte zo'n spectaculaire schroef en halve koprol waar ene meneer Zonderland nog wat van kan leren!

Tekst loopt door onder de video

De Brabander kon hierna direct door naar huis: zijn truck was uiteraard onherstelbaar beschadigd. Ook de andere Nederlanders Wuf van Ginkel en Gerard de Rooy crashten tijdens deze etappe.

3. Quinn Cody – 2012

Quinn Cody werd in 2011 nog 9e in de Dakar Rally en won daarmee de titel 'rookie of the year'. In 2012 was het de bedoeling van Cody om nog hoger in het klassement te eindigen. Dat lukte hem niet niet, want in in de 3e etappe kwam hij keihard ten val. Na de crash was hij helemaal van het padje en wist hij niet eens meer waar zijn motor was gebleven.

Tekst loopt door onder de video

Uiteraard ging Cody hierna niet meer van start. Hij hield een gebroken sleutelbeen en hersenschudding over aan deze flinke crash.

4. Cyril Despres – 2012

Despres is hard op weg naar zijn 4e Dakar overwinning op de motor. In 2012 mocht de race openen op het stoffige parcours, maar wat bleek? Dat was ineens een modderpoel geworden! Het had die nacht hard geregend en niemand wist dat het daar zo'n modderpoel was geworden. De val viel mee, maar de motor zit zo onder de bagger dat hij hem er zelf niet meer uit kreeg. Despres verloor veel tijd maar kreeg met behulp van een andere rijder zijn motor toch weer op tijd aan de praat. Despres won in 2012 alsnog de Dakar Rally, ondanks deze pittige val.

Tekst loopt door onder de video

5. Marc Troussard – 1996

Alsof het de bedoeling was, ging Troussard met volle snelheid op zijn bek. Hij schatte een heuveltje verkeerd in en bleef niet op zijn zadel zitten. Het zag er best heftig uit en de artsen, die daar toevallig vlakbij waren, onderzochten de motorrijder. Na een paar minuten voelde hij zich wel weer oké en stapte op de motor. Hij reed de Dakar van 1996 gewoon uit en werd uiteindelijk 47ste.

Klik hier voor de video

6. Joaquim Rodriques – 2018

1 van de naarste crashes van 2018 komt op naam van Joaquim Rodriques. De motorrijder had een sprong totaal verkeerd ingeschat en landde recht op het zand. De klap die hij kreeg, zorgde ervoor dat Rodriques met zijn hoofd vol tegen zijn stuur klapte. Hij moest accuut met een helikopter worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Uiteindelijk viel het wel mee en hield hij alleen een gebroken heup over aan de gruwelijke klap.

Tekst loopt door onder de Tweet

Caida del piloto portugues Joaquim Rodrigues en moto, ya asistido por helicoptero de la organizacion #Dakar2018 #LaDakarianaEnVivo pic.twitter.com/IEWA4J0cu2

— PIPE DURÁN (@PipeDakar) 6 januari 2018

7. Robby Gordon - 2013

De Amerikaan met de Hummer staat altijd garant voor actie. Gordon rijdt altijd vol gas en dan gaat er natuurlijk wel eens wat fout. Zo ook in 2013, waar Gordon veel te hard over de duinen scheurde. Hij klapte vol met de neus in het zand en sloeg over de kop. Even later brak er paniek uit in de cabine omdat de benzine de auto instroomde. Gelukkig liep het allemaal goed af, maar wanneer we Gordon weer terug zullen zien in de rally is een grote vraag.

Tekst loopt door onder de video

8. Ilgizar Mardeev

Ilgizar Mardeev is jarenlang een van de grootste concurrenten van Gerard de Rooy. Mardeev won vaker, maar De Rooy blijft zijn grootste concurrent. Tijdens de Dakar van 2014 schatte de Rus een smal weggetje niet goed in waardoor hij op zijn kop vast in een greppel kwam te liggen. Dat de 2 respect voor elkaar hebben, bleek wel als uitgerekend De Rooy zijn rivaal uit Rusland uit de greppel sleepte.

Tekst loopt door onder de video

9. Matthew Campbell – 2015

Na dezelfde jump op een redelijk recht stuk, waar al iemand over de kop ging en door omstanders weer op weg werd geholpen, ging ook Matthew Campbell vreselijk in de fout. Hij dacht dat hij de sprong vol gas kon nemen, maar dat ging helemaal fout. De auto ging meerdere keren over de kop en vloog meteen in de brand. Beide inzittenden kropen ongedeerd uit de auto terwijl omstanders hen probeerden te helpen. Heftige shit!

Tekst loopt door onder de video

10. Nani Roma – 2018

De winnaar van 2014 stond ook dit jaar weer aan de start van de Dakar om te winnen. Maar al in de 3e etappe ging het mis. De auto maakte een op het oog klein sprongetje, maar de klap die de inzittenden kregen, was behoorlijk. Zo behoorlijk dat Roma buiten bewustzijn raakte. De auto reed daarna nog een stukje gewoon rechtdoor, maar niemand bestuurde de auto nog.

Daarna raakte de auto in een slip en ging hij zeker 3 keer over de kop! Roma reed de etappe nog wel uit, maar liet zich na de finish toch afvoeren naar het ziekenhuis. Uiteindelijk had hij 'slechts' licht hoofdletsel, maar de volgende dag ging hij niet meer van start.