Jamie Caven: de half-blinde, diabetische darter die het elk jaar tot het WK schopt

4 december 2017

Lawrence Lustig/PDC

Weinig verhalen in de dartwereld zijn zo indrukwekkend als die van Jamie Caven. De Engelse darter staat al sinds 2008 elk jaar op het WK. En dat is echt héél knap. Hij is dan ook het grootste gemis op het komende WK, die hij voor het eerst in 10 jaar mist.


Grote resultaten haalt hij nooit. Zijn grootste zeges zijn Players Championships en die zijn ook alweer van dik 7 jaar geleden. Toch behoudt Caven zijn PDC-Tourkaart en handhaaft hij zich jaar in jaar uit in de top-50 van de wereldranglijst.

Blind
Hij is al sinds hij 18 maanden oud is, blind aan 1 oog. Hoe het precies gekomen is, is ook voor Caven zelf een raadsel. Hij twijfelt tussen 2 verhalen. Of een wesp heeft hem in zijn oog gestoken en daarmee de schade aangericht, of zijn oom heeft hem geduwd waarna hij helemaal verkeerd terechtkwam.

LEES OOK: Check hier de 11 meest legendarische walk-ons ooit! (video's)

Hij ziet zijn pijlen niet
Feit is dat hij al voordat hij zijn eerste dartpijlen gooide, hij niks ziet uit zijn rechteroog. Hij heeft geen flauw idee hoe hij zijn pijlen gooit, want hij kan niet zien wat zijn rechterarm doet. Hij ziet zijn pijlen pas als ze in het bord zitten. Alles gaat op automatisme. Probeer jij maar eens je oog dicht te houden en goed te darten. Hij doet het al zijn hele dartleven!

Kanker en diabetes
En alsof dat ongeluk al niet genoeg leed was, werden er, toen hij 20 was, tumoren ontdekt in zijn alvleesklier. Nog meer problemen voor 'Jabba', de bijnaam die hij toen kreeg van zijn vrienden en die ze in het darten hebben overgenomen. Waarom Jabba? Doordat zijn alvleesklier geen insuline meer produceert, is hij zwaar diabeet geworden. Hij moet 4 keer per dag een insulinespuit zetten.

Autorijden
Ondanks dat alles, blijft Caven positief in het leven staan. "Wat ik het meeste mis? Autorijden! Gelukkig heb ik veel vrienden die mij overal naartoe willen rijden."