Russ Bray: de schorre scheids met de mooiste 180 die nooit rookt, maar wel zingt

7 december 2017

Lawrence Lustig/PDC

In het darten draait het natuurlijk om de spelers, maar 1 scheidsrechter is elke keer de publieksfavoriet. Russ Bray (foto, naast Gary Anderson), de man met de mooiste 180, is al jaren geliefd bij spelers en fans. Zijn schorre stem maakt hem dé stem van het darts.


Het was eigenlijk nooit zijn bedoeling om caller te worden in het darten. Hij gooide zelf zijn pijltjes voor de club Hertfordshire, maar door een speling van het lot, stond hij ineens als scheidsrechter naast het bord. "De caller die er had moeten staan, kwam niet opdagen. Toen er een vervanger werd gezocht, stak ik mijn hand op. Ik ken mijn getallen", zei Bray eerder tegen Sky Sports.

Geen shag of drank
Hij doet niks speciaals om zijn schorre stem te behouden. Sterker nog: hij rookt al lang niet meer en rookte vroeger ook geen zware shag. Daarnaast is hij ook geen zware drinker. "Maar ik houd wel van mijn whisky'tje op z'n tijd. Ik heb ook nog nooit last van een zere keel gehad!"

Russ Bray zingt!
Met zo'n karakteristieke stem, zou je zeggen dat Bray wel meer aanbiedingen krijgt om die stem te gebruiken. Dat is ook zo! Naast dat hij de laatste tijd vaker bij het boksen staat om te roepen, doet hij ook de voice-over bij een kinderserie in Engeland. "Daar moet ik zelfs zingen! Maar ik zou het geweldig vinden om mijn stem in films te kunnen gebruiken. Ik heb inmiddels een goed CV!"
Martijn Baars
Ook wel: Bullseye Baars. Geniet met een biertje (het liefst een tripel) van darts en voetbal.