Van Duijvenbode kan wel wat leren van Michael van Gerwen: ‘Ik denk veel in doemscenario’s’

10 september 2021

Lawrence Lustig/PDC

Michael van Gerwen straalt altijd van het zelfvertrouwen. Ook als het wat minder gaat, zoals het de afgelopen maanden doet. Nu staat hij samen met Dirk van Duijvenbode op de World Cup of Darts om Nederland te vertegenwoordigen. Donderdagavond wonnen ze hun eerste partij overduidelijk van Denemarken.


"Ze zien ons als 3e favoriet, maar naar mijn idee zijn wij dé favoriet. Je moet jezelf ook die druk opleggen, daar word je alleen maar een betere darter van. Ik doe elk toernooi alleen mee om te winnen”, aldus Van Gerwen tegen het AD.

'Kan wat van hem leren'
Aan die opgelegde favorietenrol moest Van Duijvenbode wel even wennen. "Michael weet wat het is om topfavoriet te zijn en ik natuurlijk niet. Ik heb mijn motivatie nu veranderd in dat we hier zijn om te winnen. Normaal stap ik een toernooi binnen om het goed te doen. Je moet namelijk ook realistisch zijn, maar ik kan zeker wat leren van Michaels zelfvertrouwen”, zo vindt de nummer 21 van de wereldranglijst.'Doemscenario's'
Goede leermomenten voor Van Duijvenbode om in de nabije toekomst wellicht die ene laatste stap te zetten richting de absolute wereldtop. "Ik denk veel in doemscenario’s. Michael zegt gewoon, ‘we pakken ze allemaal’. Dan denk ik, ‘maar, maar’. Hij zegt gewoon, ‘nee joh, gewoon winnen’. Daar leer ik wel van. Niet nadenken over mogelijke situaties, gewoon winnen. Klaar.”

'Altijd geloven in jezelf'
"Je mindset moet altijd zijn om te winnen", vindt Van Gerwen. "Je moet daarnaast lak hebben aan wat een ander over je zegt als je minder presteert. Er is geen tijd om te treuren, want vaak staat al snel de volgende partij voor de deur. Gewoon volle bak ergens voor gaan en altijd geloven in jezelf.”