'Gelukkig is Van Gerwen een Nederlander, anders was darts geen hol aan'
i

Pro Shots

'Gelukkig is Van Gerwen een Nederlander, anders was darts geen hol aan'

admin • 14:05, 25-07-2016 / Laatste Update: 12:10, 15-01-2024

Michael van Gerwen toonde zondagavond weer eens zijn grote klasse door dartslegende Phil Taylor een flink pak rammel te geven in de finale van de World Matchplay. De openhartige Brabander gaf in 2 uur tijd even een 'lesje darten' aan de Engelsman en kon daarmee zijn bankrekening ook weer flink spekken met 120.000 euro. Mighty Mike staat dankzij deze heerlijke pot met prijzengeld nog 'eenzamer' aan de top van de dartswereld. De vraag die rest is eigenlijk: wie kan hem stoppen? Onze dartsexpert Bu

Zondagavond liet de Brabander zien dat hij ook de komende tijd domineert in de dartswereld. De World Matchplay is al de vierde grote titel op rij die hij wint. Eerder was hij al de beste op de Masters, de Premier League en op de UK Open. Voor de camera's van RTL 7 blikte Van Gerwen stiekem al vooruit op wederom een succesvol seizoen. "Ik hoop dat ik deze vorm kan vasthouden. Wie weet win ik alles dit jaar."

'Niet meer leuk'

En dat is iets waar Bullseye Baars bang voor is. "De enige die hem (Van Gerwen, red.) aan het wankelen kan brengen is Raymond van Barneveld. Dat liet hij op het WK zien. Het kan ook zijn dat de spanning dan een rol speelt bij MvG, aangezien het WK de belangrijkste prijs van het jaar is. Maar verder is het gewoon niet meer leuk. Elk toernooi dat in 2016 gespeeld wordt, wint hij. Er staat gewoon geen maat op hem. En dat was in 2015 niet anders, toen hij alles won behalve het WK, De World Grand Prix en de Premier League."

Hoe kan Van Gerwen gestopt worden?

"De loting moet worden veranderd. Door de huidige loting krijg je altijd dezelfde wedstrijden, omdat de nummer één tegen de nummer acht loot en vervolgens de winnaar tegen de nummer 4 speelt. Van Gerwen kent zijn tegenstanders nu door en door en wint telkens van ze. Denk je dat ze nog zin hebben om tegen hem te spelen?", vraagt Baars zich hardop af.

"Als ze nou eens een open loting doen waarin je al in de eerste ronde een partij kan krijgen tussen de nummer 1 en 2, wordt het veel leuker. Dan loot Van Gerwen in het verdere toernooi een keer een Mensur Suljovic of Michael Smith. Zij hebben een andere speelstijl, die hij amper kent. Dat kan nog eens leuk worden."

Als Van Gerwen een Engelsman was, had half Nederland al geen darts meer gekeken

"Het is maar goed dat Van Gerwen een Nederlander is. Als het een buitenlander was geweest die zo eenzaam aan de top had gestaan, hadden we darts allang weggezapt", besluit Baars. "Stel je voor dat Adrian Lewis of Gary Anderson nu in de schoenen van Van Gerwen had gestaan. Daar hadden we met z'n allen niks aan gevonden."

400.000 pond

De eenzaamheid van Van Gerwen is goed zichtbaar als er gekeken wordt naar de wereldranglijst. De afgelopen 2 jaar heeft de 27-jarige sloopkogel uit Gemonde veruit het meeste geld bij elkaar gegooid. Het verschil tussen Van Gerwen en The Flying Scotsman is bijna 400.000 pond.

Nederlander Jelle Klaasen is de nummer 10 op de wereldranglijst. Raymond van Barneveld staat net iets onder hem, op plek 11.

Een overzicht van de huidige top 10 (1 pond is 1,20 euro)