Raymond van Barneveld spreekt Nederlandse dartcollega nooit meer: 'Er zijn dingen gebeurd'
i

Raymond van Barneveld heeft niet alleen maar vrienden gemaakt in het darten. ©Getty Images

Raymond van Barneveld spreekt Nederlandse dartcollega nooit meer: 'Er zijn dingen gebeurd'

12:00, 02-09-2024 / Laatste Update: 20:06, 02-09-2024

Raymond van Barneveld is al meer dan dertig jaar een graag geziene gast in de dartwereld. De vijfvoudig wereldkampioen beleefde veel mooie momenten. Maar het Nederlandse darticoon maakte onderweg niet alleen maar vrienden. Met één dartcollega spreekt hij nooit meer.

Het was veel dartkijkers wellicht al opgevallen de afgelopen jaren. Het gebeurt niet vaak dat analisten Roland Scholten en Van Barneveld samen aan een tafel zitten om het huidige darten van commentaar te voorzien. Dat heeft een reden. "We spreken elkaar niet meer", onthult oud-darter Roland Scholten bij de podcast Double Top.

'Dingen gebeurd die niet door de beugel konden'

Wat er precies is voortgevallen tussen de twee, wil Scholten niet delen. Maar wel dat het nooit meer goed komt tussen hen. "Er zijn wat dingen voorgevallen in onze carrière. Ik ben altijd heel zwart-wit en heel eerlijk tegen iedereen. Of het nou een vriend of vijand is. Er zijn dingen gebeurd die bij mij niet door de beugel kunnen", zegt Scholten.

Komt nooit meer goed

En het komt dus ook nooit meer goed, is Scholten eerlijk. "Ik zit er niet meer op te wachten, dat hij even op de koffie komt. Op een gegeven moment ben ik er klaar mee. En dat is ook niet erg, want je kunt niet met iedereen door één deur."

Kan geen 'hallo' vanaf

Netjes van Scholten is dat hij nooit een kwaad woord zal spreken over Van Barneveld. Maar een 'hallo' als ze elkaar tegenkomen, kan er ook niet vanaf. Dat is soms best wel lastig, want ze werken in hetzelfde wereldje. Toch hebben ze vroeger ook mooie tijden meegemaakt.

Darter Roland Scholten op archiefbeeld. ©Getty Images

'We wilden geld zien'

Ook leuke dingen, zegt hij. Bijvoorbeeld in 1993, toen ze samen een uitnodiging kregen om bij de toenmalige WDC te spelen. Ze hadden twijfels over die overstap, vooral vanwege het uitbetalen van prijzengeld. "Er werden lege enveloppen uitgedeeld. Er werd uitbetaald in aandelen, maar wij wilden natuurlijk gewoon geld zien. Dat is logisch als je probeert van je hobby je beroep te maken."