Carlsen behoudt voorsprong na nieuwe remise

Carlsen behoudt voorsprong na nieuwe remise

Harry Nijland • 18:34, 21-11-2014 / Laatste Update: 09:13, 13-12-2023

SOTSJI - De 10de partij om de wereldtitel schaken tussen Magnus Carlsen en Viswanathan Anand is opnieuw geëindigd in remise. De Noorse titelverdediger Carlsen blijft daardoor aan de leiding van de tweekamp, die wordt afgewerkt in het Russische Sotsji. De stand is nu 5,5 - 4,5 met nog 2 duels voor de boeg.

De grootmeesters schudden elkaar de hand na 32 zetten. Anand zal dat met de meeste tegenzin hebben gedaan, want de Indiër begon sterk met wit en nam voordeel in de partij. Carlsen slaagde er echter in een nederlaag af te wenden. Als hij zondag de 11de partij wint, dan is hij zeker van zijn 2de wereldtitel en een premie van 600.000 euro.

De 19de zet van uitdager Anand bracht de 23-jarige titelverdediger in verlegenheid. Carlsen nam 20 minuten bedenktijd om een tegenzet te plaatsen. Volgens de kenners ontbrak het bij de ervaren Anand aan creativiteit om zijn voordeel ten volle te benutten en de partij te winnen. De Noorse titelverdediger wendde met een aantal slimme zetten het gevaar af en liet Anand uiteindelijk genoegen nemen met de puntdeling.

,,Ik zou eigenlijk niet weten waar ik het heb laten liggen'', zei Anand, zelf al 5 keer wereldkampioen. ,,Toch liep het niet goed af. Het was een interessante partij, waarin Magnus goed verdedigde.''