Frankrijk via bevliegingen Griezmann langs dappere Ieren naar kwartfinale

admin • 18:51, 26-06-2016 / Laatste Update: 07:14, 07-01-2024

Frankrijk is er in geslaagd om ten koste van Ierland de kwartfinale van het EK te halen. De Ieren speelden een erg sterke eerste helft en gingen zelfs met een 0-1 voorsprong de kleedkamer in, maar in de tweede helft toonde Frankrijk haar klasse en pakte het via bevliegingen van Griezmann alsnog de verdiende zege: 2-1.

Iedereen die dacht dat Ierland op gemakkelijke wijze aan de kant zou worden geschoven door Frankrijk, had het mis. De Ieren klapten er vanaf minuut één vol op, en dat werd al na 3 minuten beloond. Paul Pogba liep in het strafschopgebied Shane Long omver en de scheidsrechter gaf een strafschop (de snelste ooit op een EK). Via de binnenkant van de paal schoot Robbie Brady zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. Een voorbode voor een heerlijk duel.

Dit is de aanleiding en de strafschop: terecht? #IRL #FRAIRL pic.twitter.com/34pJe9xuRw

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) June 26, 2016

Na de openingstreffer van Ierland ging Frankrijk op zoek naar de gelijkmaker, maar kon het een lange tijd geen grote kansen creëren. In de 20ste minuut was het zelfs Lloris die een tweede doelpunt van Ierland maar net kon voorkomen toen hij een afstandschot van Murphy uit de rechterhoek tikte. Pas in het slotstuk van de eerste helft werden de Fransen echt gevaarlijk. In een scrimmage vuurden Payet en Giroud op het doel van Randolph, maar telkens sprong een Ier met al zijn passie voor de bal.

Bevliegingen Griezmann

De tweede helft aan Franse zijde was van een heel ander niveau. Didier Deschamps heeft hoogstwaarschijnlijk tegen zijn mannen de juiste woorden gezegd, want Frankrijk kwam flitsend uit de kleedkamer. Al in de 57ste minuut kopte Antoine Griezmann de Fransen op gelijke hoogte na goed voorbereidend werk van Sagna.

Lekkere kopbal van Antoine Griezmann op aangeven van Sagna! #FRA #FRAIRL pic.twitter.com/r2oz741rzr

Slechts drie minuten pakte Frankrijk ook al de voorsprong, toen Griezmann wederom scoorde. Collega-spits Giroud bracht de bal op prachtige wijze bij Griezmann, die de bal rustig in de rechterhoek schoof: 2-1.

Goed gedaan van Giroud en een koud kunstje voor Griezmann. #FRA #FRAIRL pic.twitter.com/0BeFUJR4v7

Vanaf dat moment was het verzet van de Ieren gebroken. Helemaal toen Griezmann in de 65e minuut op het goal van Ierland afging en hij op onregelmatige wijze onderuit werd getrapt door Shane Duffy: rode kaart. Het enige wat de mannen van O'Neill vanaf dat moment nog konden doen was verdedigen. Frankrijk probeerde op gecontroleerde wijze nog op zoek te gaan naar de derde treffer, kreeg daar ook een aantal kansen toe, maar het bleef bij 2-1.

Kwartfinale

Frankrijk neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van het duel tussen Engeland en IJsland. Die wedstrijd wordt maandagavond om 21:00 uur afgewerkt in Nice.