Hierom wil RIVM sportscholen dichthouden: ‘Lichaamsvochten vliegen in het rond’

11 januari 2022

ANP

Waarom mogen de sportscholen nou niet open? De branchevereniging snapt er weinig meer van, klanten staan te popelen en andere zaken die 'gevaarlijker' lijken zijn wel toegestaan.


Het RIVM legt uit waarom het openen zo lang op zich laat wachten. Het heeft te maken met de inspanningen die sporters verrichten. "Daardoor ga je bijvoorbeeld dieper in- en uitademen, en dat doe je ook nog eens op een hogere frequentie. Het vergroot de kans dat je virusdeeltjes inademt of verspreidt".

Ventilatie
In winkels en op terrassen is dat risico kleiner, aldus de woordvoerder tegenover NU. Dat hangt weer samen met de ventilatie.

Lichaamsvochten
Klinisch epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC zegt het nog wat platter: "Lichaamsvochten vliegen in het rond en de ventilatiekwaliteit wisselt per locatie. Het kan gewoon een bron van besmetting zijn."

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vindt binnen sporten ook al levensgevaarlijk. "Veel mensen blijven dan langere tijd in een relatief kleine ruimte bij elkaar."

Bewijs
Roosendaal geeft toe dat niet valt te bewijzen dat het sluiten van binnensportlocaties effect heeft op de virusverspreiding. "Het totale pakket aan maatregelen heeft effect, maar per losse maatregel kun je het percentage niet berekenen."