Crash Bianchi overschaduwt zege Hamilton

5 oktober 2014

Crash Bianchi overschaduwt zege Hamilton

SUZUKA - Een zware crash van Jules Bianchi zorgde zondag voor een voortijdig einde van de Grote Prijs van Japan in de Formule 1 én bezorgde gezichten bij de andere coureurs. De Franse piloot uit het team van Marussia vloog in de slotfase van de race op het natte circuit van Suzuka uit een bocht en ramde een kraanwagen. Hij is buiten bewustzijn naar het ziekenhuis afgevoerd. De aarde en ernst van zijn verwondingen zijn nog onbekend.

Het ongeval overschaduwde de zege van de Brit Lewis Hamilton. De coureur van Mercedes glibberde naar zijn achtste GP-overwinning van dit seizoen. Hamilton hield op het doorweekte circuit zijn Duitse teamgenoot en titelrivaal Nico Rosberg achter zich en verstevigde zijn koppositie in het kampioenschap van de Formule 1. De Duitse wereldkampioen Sebastian Vettel van Red Bull finishte als derde voor zijn Australische ploeggenoot Daniel Ricciardo.

Bianchi raakte van de baan op dezelfde plek waar kort daarvoor de Duitser Adrian Sutil in zijn Sauber was gecrasht. Bianchi botste op de kraan, die daar al aanwezig was om de beschadigde auto van Sutil weg te takelen. ,,Ik spinde door aquaplaning. Het zicht was ook heel slecht geworden door de regen. Jules spinde een ronde later op dezelfde plek, maar hij botste op de kraanwagen'', vertelde getuige Sutil aan journalisten.

Huldiging
De huldiging op het podium verliep sober, omdat de coureurs op de hoogte waren van het ongeval. ,,In deze lastige omstandigheden maak je snel een fout. Je moet heel erg geconcentreerd zijn'', zei winnaar Hamilton. Rosberg wenste Bianchi beterschap. ,,Ik heb begrepen dat het ernstig is, mijn gedachten zijn nu vooral bij hem.''

Zware regenval, het gevolg van een langs de Japanse kust razende tyfoon, teisterde de race in Suzuka. Het zorgde voor een aangepaste startprocedure, omdat vol gas racen door de plassen te gevaarlijk was. Achter de zogeheten safetycar begonnen de coureurs voorzichtig aan hun wedstrijd. De Spanjaard Fernando Alonso moest al snel zijn Ferrari aan de kant zetten met een technisch probleem.

Rosberg had lange tijd de leiding in de wedstrijd, waarin de coureurs een aantal keren van banden wisselden. Hamilton volgde zijn teamgenoot voortdurend op de voet en kon toeslaan in de 29e ronde. Hij nam na zijn inhaalmanoeuvre meteen afstand van Rosberg. In de 44e van de 53 te rijden ronden rukte de safetycar opnieuw uit wegens de glijpartijen van Sutil en Bianchi. Nadat een ambulance op het circuit was verschenen om de gewonde Fransman op te pikken, ging de rode vlag uit en was de race afgelopen.