Ferrari-feestje door zege Leclerc in Italië, Verstappen knap de punten in (video’s)

8 september 2019

ANP

Charles Leclerc heeft de fans in Italië op de banken gekregen met een zege op het circuit van Monza! De coureur van Ferrari won vorige week al in België en is nu ook de snelste in Italië. Max Verstappen reed zichzelf naar P8, nadat hij de Grand Prix op P19 moest beginnen.


Verstappen startte achteraan in Italië. Door het vervangen van de motor kreeg hij een gridstraf. De Nederlander zag bij de eerste bocht dus een hele lading met auto's voor zich en remde iets te laat. Daardoor moest hij zijn voorvleugel laten vervangen, meteen in het eerste rondje! De inhaalrace die Verstappen moest gaan rijden, werd dus nog een stuk lastiger.

Check hier de poepstart:
Albon vecht met Sainz
Alex Albon liet aan het begin van de race zien dat hij uit het juiste 'racehout' is gesneden. De Thaise Brit van Red Bull ging een gevecht aan met Carlos Sainz. Uiteindelijk belandde hij door de Spanjaard in de grindbak, maar voor het publiek was het mooi om te zien!

De inhaalpoging van Albon:
In rondje 6 wist Sebastian Vettel de aandacht negatief op zich te vestigen. De Duitser spinde en kwam daardoor in het gras terecht. Toen hij weer uit het gras wilde rijden, keek hij niet goed naar het verkeer op de baan. Lance Stroll knalde daardoor op de voorvleugel van de Ferrari en belandde in het grind. Op zijn beurt keek Stroll óók niet uit z'n doppen toen hij weer op de baan wilde komen. Pierre Gasly moest ook even grind happen door die chaos. Alle 3 de coureurs konden wel verder, Vettel en Stroll wel allebei met een straf op zak.

Vettel maakt er een potje van:
De inhaalrace van Verstappen
Ondertussen was Verstappen begonnen aan zijn inhaalrace. Na een rondje of 20 (van de 53) had hij zich opgewerkt naar de tiende plek, wat hem een punt zou opleveren aan het eind van de race. De Nederlander ging op de helft van de race echter weer naar binnen voor een nieuwe set banden, waardoor hij terugkwam op de 13e plek.

Leclerc en Hamilton vechten om zege
Vooraan streden Charles Leclerc en Lewis Hamilton om de eerste plek. De jonge coureur van Ferrari was keihard aan het knokken om zijn eerste plek te behouden. Hamilton verwonderde zich op zijn beurt over de enorme snelheid van Ferrari op de rechte stukken. "I need more power, man!", riep de Mercedes-coureur over de boordradio.

In rondje 36 zagen we het eerste foutje van Leclerc. In de eerste bocht schoot hij rechtdoor, waardoor Hamilton kon aanvallen. De Monegask wist zijn positie te behouden.

Verstappen weer in de punten
Terug naar Verstappen. Na 40 van de 53 ronden reed de Red Bull-coureur op de 9e plek. Een rondje later had hij Antonio Giovinazzi gepakt voor P8, waarna alleen Sergio Perez nog binnen handbereik leek.

Hamilton verliest een plek!
Door een stuurfout in ronde 42 moest Hamilton in de eerste bocht rechtdoor! Hij verloor P2 aan Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas. Het leidde tot luid gejuich bij het Italiaanse publiek, die zagen dat Leclerc zo meer vrijheid kreeg. Bottas kreeg nu nog 10 rondjes de kans om Leclerc te pakken.

Check hier hoe Bottas P2 in de schoot geworpen krijgt:
Finish!
Uiteindelijk bleek Leclerc de snelste van allemaal, ondanks de druk van de Mercedes-coureurs. Bottas pakte P2, Hamilton werd 3e. Waar we het nog niet over hebben gehad: de Renaults! Al het hele weekend reden de heren van Renault goed en dat was zondag niet anders. Daniel Ricciardo pakte knap P4, Nico Hülkenberg reed zichzelf ook in de top 5.

Alex Albon werd 6e, Max Verstappen 8e. Perez (P7), Giovinazzi (P9) en Norris (P10) pakten ook nog wat punten. Knap: voor Giovinazzi was het pas zijn 2e GP waarin hij punten pakte. Leuk voor de Italiaan, zo bij zijn thuisrace. Het extra punt voor de snelste raceronde ging naar Hamilton, die na zijn slippertje koos voor verse banden.