Jan Lammers kijkt uit naar GP op Zandvoort: ‘Kan meest uitdagende circuit ter wereld worden’

2 december 2019

ANP

De mediadag op het Circuit van Zandvoort was, niet gek natuurlijk, een goed nieuws-show volgens AD-journalisten Arjan Schouten en Rik Spekenbrink. Zij spraken daar onder meer met sportief directeur Jan Lammers van en over de 'Dutch Grand Prix'.  "Dit wordt het mooiste en meest uitdagende circuit van Europa. En daarna misschien wel de wereld."


Banking bleek een belangrijk woord in de persco te zijn. Ook gaf Lammers aan dat de 2 nieuw aangebrachte kombochten voorbeelden zijn van iets unieks in de Formule 1. Lammers noemde het niet een te grote gok, om het circuit helemaal om te gooien.

Inhalen
"Het is niet helemaal uit te sluiten dat we de maandag na de race concluderen dat het verkeerd heeft uitgepakt. Ik acht die kans minimaal, hoor", zei Lammers. "Maar dan zou de conclusie zijn dat er niet in te halen is. Alleen: het is een misverstand dat een spannende of interessante race alleen afhankelijk is van de inhaalmogelijkheden op een circuit. Kijk naar die baan in Abu Dhabi. Daar kan je volop inhalen, maar het was zondag zeker niet de leukste race van het jaar."

Ook is alles uitgebreid bekeken. Na geneog computersimulaties is gebleken dat de 'banking' aka het ombouwen van de bochten een toegevoegde waarde is voor Zandvoort. "Ik kan niet wachten tot 3 mei", zei Jarno Zaffelli van het bedrijf Dromo. "Zandvoort toont lef door dit te doen."

Verbrand rubbâh
Lammers en Zaffelli zeiden dat het geluid dat bandenleverancier Pirelli zorgen zou hebben over de bandenslijtage in de kombochten niet klopt. "Het zijn maar 2 korte momenten in een ronde", vervolgde Lammers. "Het is geen Indianapolis." Dat vond Zaffelli ook.

"We hebben 2 kombochten, 1 linksom en 1 rechtsom. Dat is belangrijk. Het wordt vooral interessant hoe de coureurs ermee omgaan. Als je op zo’n bocht af komt, lijkt het namelijk alsof je tegen een muur aan rijdt. Het gaat om vertrouwen en durf. Ik kan niet wachten."