Marko legt Red Bull-wissel uit: ‘Gasly houdt niet van inhalen, we moesten wel reageren’

14 augustus 2019

Getty Images

Helmut Marko, de technisch adviseur van Red Bull, zegt dat hij Pierre Gasly wel uit de wagen moest halen en Alexander Albon een kans moest geven. ,,Gasly heeft problemen met verkeer, verliest plekken en houdt niet van inhalen. We moésten wel reageren.”


Vanaf de Grand Prix van België krijgt Max Verstappen dus de jonge Britse Thai naast zich en hij ziet Gasly verkassen naar het zusterteam Toro Rosso. ,,We geven Albon tot het einde van het seizoen de kans en Pierre krijgt de Toro Rosso”, vertelt Marko aan Auto Bild. ,,Dan zien we aan het einde van het jaar wie er volgend jaar naast Max zit.”

Keihard
Marko, de keiharde talentenscout, staat erom bekend dat hij jonge coureurs (als Verstappen zelf in 2015) graag in het diepe gooit en hij deinst er ook niet voor terug om datzelfde bij Albon te doen. ,,Hij heeft een fantastisch debuutseizoen. Hij heeft alles uit de Toro Rosso gehaald”, zegt de Oostenrijker over de 23-jarige coureur die tot februari nog nooit achter het stuur van een Formule 1-wagen had gezeten.

Honda
Marko is ook enorm te spreken over de samenwerking met Honda en zegt zelfs dat de Japanse motorfabrikant beter presteert dan Red Bull had verwacht. ,,We hadden aan het begin van het seizoen te weinig downforce, omdat we hadden onderschat hoeveel progressie Honda had gemaakt. Ze kwamen met veel meer pk's aanzetten, dan wij hadden verwacht. We wilden in eerste instantie dan ook met de wagen een gebrek aan pk's compenseren, waardoor de wagen heel efficiënt was qua aerodynamica. Die fout hebben we nu gerepareerd en we staan bijna op gelijke hoogte met Mercedes. Ferrari zijn we al zeker voorbij. Na de zomerstop zijn we op elk circuit competitief.”