Nat, natter, natst: dit is de top 4 natte races op Spa-Francorchamps (video's)

F1

Martijn Baars • 14:07, 23-08-2017 / Laatste Update: 16:19, 08-01-2024

Als we het weerbericht mogen geloven, wordt het aankomend weekend nat op Spa-Francochamps. En laat nou net de Formule 1 daar weer terugkeren na een maand zomervakantie. Regen belooft veel spektakel, op basis van deze natte races uit het verleden!

1985

De 1e overwinning van de legendarische Ayrton Senna op Spa was er eentje om in te lijsten. De Braziliaan kwam bij de start met zijn Lotus beter weg dan zijn rivaal Alain Prost en ging er als een speer vandoor. Toen het later in de race nog een keer ging regenen, was Senna helemaal niet meer te achterhalen en maakte hij zijn naam als regenrijder echt waar. Hij won de race en finishte bijna een halve minuut (!) voor Nigel Mansell, die 2e werd. Het was Senna's 1e zege op Spa, maar zeker niet zijn laatste. Hij zou de Belgische Grand Prix in totaal 5 keer winnen, iets wat alleen Michael Schumacher (6 keer) beter deed.

1995

De race begon droog, maar al gauw begon het te regenen. Titelkandidaten Damon Hill en Michael Schumacher knokten de hele race met elkaar, zowel op als naast de baan. Der Michael, die vanaf P16 van start ging, reed een van zijn beste races ooit en bleef zijn Britse concurrent steeds voor, mede dankzij een goede bandenstrategie van het team van Benetton. Toen het na de zoveelste serie pitstops nóg harder ging regenen, kwamen de heren nog een keer naar binnen om te wisselen naar regenbanden. In de pitlane werd de race beslist, want Schumacher bleef Hill maar net voor en kwam als 1e weer de baan op om zijn plek vervolgens niet meer af te staan. Hill had bovendien te hard gereden en werd daarvoor bestraft, maar finishte toch als 2e.

1998

De meest spectaculaire race was natuurlijk die van 1998. Fans van F1 wereldwijd hebben deze race verkozen tot hun favoriete Belgische Grand Prix. Het regende niet alleen water, maar ook crashes en spinnende auto's. Na een dikke crash in de 1e ronde, waarbij bijna het hele veld betrokken was, werd de race even later herstart met de reserveauto's die toen nog bestonden. Nog meer crashes, botsingen en heel veel regendruppels later won Damon Hill voor het team van Jordan uiteindelijk de Grand Prix en bezorgde hij teambaas Eddie Jordan zijn 1e en enige overwinning ooit.

2008

Lewis Hamilton startte op een natte baan vanaf pole en liet Kimi Räikkönen meteen ver achter zich. De Brit maakte een ronde later een fout, spinde en zag de Fin aan hem voorbijgaan. Na de 2e serie pitstops kwam Hamilton op betere banden steeds dichter bij Räikkönen in de buurt. In ronde 41 begon het te regenen en werd het feest. De McLaren- en de Ferrari-coureur wisselden elkaar in een boeiend gevecht telkens af als leider in de race. Räikkönen hield het uiteindelijk niet vol en crashte in de muur, waardoor Hamilton de race kon winnen. Hij kwam wel als 1e over de finish, maar won uiteindelijk niet, omdat hij een chicane had afgesneden om Räikkönen in te halen. Hij kreeg 25 seconden straf en werd daardoor 3e. Ferrari-coureur Felipe Massa won de race uiteindelijk op papier voor Nick Heidfeld van BMW-Sauber.