Nieuws over Zanardi: ‘Pa gaat het halen, ook deze keer’

23 juli 2020

AP

Kan Alex Zanardi de dood nog 1 keer de rug toekeren? Vorige maand werd de voormalige Formule 1-coureur en tegenwoordig handbiker aangereden op zijn handbike door een vrachtwagen. Het antwoord lijkt ‘ja’: volgens zoon Niccolo zijn er ‘bemoedigende signalen’.


Tot de Paus aan toe – die schreef een persoonlijke brief – kreeg Zanardi vanuit alle windstreken steunbetuigingen en werd hij geroemd voor zijn moed en zijn doorzettingsvermogen. Voor de 2e keer in zijn leven kreeg Zanardi met een gruwelijk ongeluk te maken. Na de eerste, op een Duits circuit in de CART-series in 2001, moest hij zijn beide benen laten amputeren. Zanardi vocht zich terug, werd professioneel handbiker en won 4 gouden medailles op de Paralympische Spelen van 2012 en 2016.

Pech
Maar ook in zijn nieuwe sport kreeg Zanardi met zware pech te maken. Hij werd geschept door een vrachtwagen en lag uiteindelijk een maand in een ziekenhuis in Siena, waar hij 3 hersenoperaties onderging en lange tijd in een kunstmatige coma lag. Inmiddels ligt de 53-jarige Italiaan buiten levensgevaar in een neurologisch revalidatiecentrum, gericht op zijn herstel. En dat is al heel wat.

Sneller
"Zijn herstel gaat veel sneller dan verwacht, maar dat is eigenlijk geen verrassing. Dat is mijn vader ten voeten uit; de energie van die man is ongelooflijk, hij is buitengewoon sterk”, aldus zijn zoon Niccolo in de Corriere della Sera. Daarin vertelde hij ook dat zijn vader nog altijd niet bij bewustzijn is en vermoedelijk blind is geworden. Maar optimistisch blijft hij. "Wat echt telt, is of we nog met hem kunnen communiceren. We staan voor een lange weg. Pa gaat het halen, ook deze keer. Daar ben ik zeker van. En op een dag zal hij weer met me praten en ook met mijn kinderen. Ik ben hoopvol.”

Zanardi werd bekend vanwege zijn tijd in de Formule 1 in de jaren 90. In de CART-series werd hij twee keer kampioen, in 1997 en 1998.