Aart Schoones en de liefde voor pk's

Aart Schoones en de liefde voor pk's

21:00, 01-01-2015

LOON OP ZAND - De Dakar Rally ontkomt niet aan strengere milieueisen. Aart Schoones bouwt nu al een schonere truck voor 2016. Als het even kan zonder verlies van vermogen.

De Heeschenaar heeft geen moeite met de steeds strengere regels van de organisatie, ziet het zelfs als een uitdaging. Hij is met zijn team al ver met de ontwikkeling van een nieuwe truck voor 2016, terwijl de editie van 2015 nog van start moet gaan. De vrachtwagen is uitgerust met de nieuwste DAF-motor. "Het bijbehorende besturingssysteem hebben we zelf ontwikkeld. Wij gaan proberen hetzelfde aantal pk's en hetzelfde koppel te realiseren zonder rook. Vermogen met weinig uitstoot. Met dit nieuwe motorconcept wil ik iets gaan bewijzen", zegt hij in het BD van vrijdag 2 januari.

De eerste testen zijn voorzien na terugkeer van de komende Dakar Rally. "De komende Dakar rijden we nog met een oude type motor. Wel zijn we continu bezig om een compromis te vinden tussen vermogen en uitstoot. We kunnen gemakkelijk zonder uitstoot rijden, maar dan is botweg gezegd de kraan dicht. Als je eenmaal dat vermogen, die pk's hebt, ben je er zo verliefd op, dan wil je niet meer zonder."