'F1-coureurs mogelijk in 2017 al met hoofdbescherming'

'F1-coureurs mogelijk in 2017 al met hoofdbescherming'

admin • 10:45, 04-02-2016 / Laatste Update: 13:31, 07-01-2024

De teambazen van de Formule 1 hebben vergevorderde plannen om in 2017 al extra hoofdbescherming te introduceren in de Formule 1.

Met een zogenaamde halo, een ring rondom de cockpit, moeten de hoofden van de coureurs beschermd worden tegen grote brokstukken.

Geen enkele belemmering

De FIA, de internationale motorsportfederatie, ziet volgens de BBC geen enkele belemmering om de bescherming te introduceren. Voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz, en voorzitter van bond voor coureurs, is zeer blij met de plannen. "Natuurlijk zijn de coureurs tevreden met deze ontwikkeling. We komen nu in de design-fase waarin gekeken wordt in hoeverre de coureurs het minst last hebben van een nieuwe constructie. Daarnaast ben ik zeer benieuwd hoe de ingenieurs ervoor zorgen dat het er snel en cool uit komt te zien."

Naast de halo bekijkt de FIA ook de mogelijkheid van kogelvrijglas, waardoor kleinere brokstukken niet onder de ring door kunnen schieten. Deze toevoeging staat zeer waarschijnlijk niet voor het 2017-seizoen gepland.

Bianchi

De nieuwe ring zou een ongeluk zoals dat van Jules Bianchi niet hebben voorkomen, omdat hij met zijn hoofd tegen de onderkant van een hijskraan kwam. De dood van IndyCar-coureur Justin Wilson had zeer waarschijnlijk wel voorkomen kunnen worden. De Engelsman werd afgelopen seizoen aan zijn hoofd geraakt door een brokstuk van een eerdere crash.