Journalist baalt nog van tegenwerking door familie Max Verstappen: 'Echt ver onder de gordel'
i

Jos en Max Verstappen ©Getty Images

Journalist baalt nog van tegenwerking door familie Max Verstappen: 'Echt ver onder de gordel'

21:00, 23-11-2024 / Laatste Update: 23:42, 23-11-2024

Max Verstappen heeft bij de Grand Prix van Las Vegas de kans om voor de vierde keer achtereen wereldkampioen te worden. De F1-coureur van het team Red Bull is inmiddels een wereldwijd bekende en gevierde sporter. En vooral hier in Nederland is hij zowat een heilige.

Dat stelt journalist André Hoogeboom, die een biografie schreef over de zoon van oud-coureur Jos Verstappen. Hij was er al vroeg bij om het leven van de racer op papier vast te leggen. In 2016 verscheen zijn boek 'Max'. Toen was de in België geboren coureur nog maar net begonnen in de Formule 1. Het was het jaar waarin hij zijn eerste racewinst behaalde, in Barcelona.

Familie Verstappen

Hoogeboom schreef het boek zonder medewerking van de familie Verstappen. Dat was niet zijn opzet: hij verzocht onder meer Jos Verstappen om hem te woord te staan. “Ik wilde laten weten dat het een eerlijk boek is waarvoor hij niet hoefde te vrezen", vertelt hij aan Trouw.

De familie smeet de deur dicht. Sterker nog: ze werkten de publicatie van het boek tegen, waarbij ze zich beriepen op het portretrecht. In het boek zouden foto's van Verstappen worden geplaatst. De schrijver probeerde het op te lossen door namens zijn uitgeverij tien procent van de netto-opbrengst aan te bieden. Dat werd geweigerd.

Geld

De Verstappens mikten op een vergoeding van circa 200.000 euro, zo werd Hoogeboom duidelijk. “Ik werd gebeld door vader Jos. Hij zei: ‘Dit gesprek wordt opgenomen. Je hoort van onze advocaten'." Ook werd op mensen rondom Verstappen die wel hadden meegewerkt, druk uitgeoefend om hun medewerking in te trekken. "Dat heb ik ze enorm kwalijk genomen. Echt ver onder de gordel."

Er kwam een rechtszaak en een hoger beroep, telkens gewonnen door de uitgeverij. Zo kwam het boek er toch. Inmiddels zijn er ververste edities gemaakt. Wel leverde het gedoe een zuur gevoel op bij de auteur. "Ze zijn daar als de dood dat iemand anders geld verdient over de rug van Max."

Volkssport

Hij verklaart de populariteit van autoracen en F1 door te wijzen op de toegankelijkheid ervan. Het is een volkssport. "Nederland had behoefte aan een kampioen", stipt hij ook nog aan. "Het nationale voetbal leverde ons genoeg tweede plaatsen op, het was steeds ‘net niet’."