Lewis Hamilton over Piquet en Ecclestone: ‘Waarom geven we dit oude geluid nog een podium?’

30 juni 2022

ANP Remko de Waal

Voorafgaand aan zijn thuisrace op Silverstone ging bij het persmoment van Lewis Hamilton natuurlijk maar over 1 ding: de racistische uitspraken van 3-voudig wereldkampioen Nelson Piquet sr. aan zijn adres. "Het gaat me niet om de uitspraken van 1 individu, het gaat me om het grotere plaatje."


Vooropgesteld, racisme is een spook waar Lewis Hamilton wel vaker mee te maken heeft gehad. Hij wil het toch even benadrukken als de journalisten op Silverstone over de onlangs opgedoken uitspraken van Piquet beginnen. De Braziliaan noemde hem in een interview in zijn thuisland een neguinho, wat vertaald in het Braziliaans-Portugees 'zwartje' betekend. En dat wordt in Brazilië gebruikt als scheldwoord voor zwarte mensen, blijkt uit navraag bij Brazilianen.

'Het gaat om het grote plaatje'
"Het is niks nieuws voor me, racisme, kritiek en negativiteit, daar heb ik al heel lang mee te maken", aldus Hamilton, die steun kreeg van alle kanten in en buiten de paddock. "Daar ben ik iedereen dankbaar voor, dat doet me goed. Maar het gaat mij niet om de uitspraak van 1 individu, meer om het grote plaatje. Ik begrijp niet waarom we de stemmen uit het verleden maar een platform blijven geven."

Ecclestone zou kogel opvangen voor Poetin
Amper bijgekomen van de controversiële uitspraken van Piquet viel hij donderdagochtend om van verbazing toen hij oud Formule 1-baas Bernie Ecclestone live op de Britse tv een poging zag doen om de oorlog in Oekraïne goed te praten. Ecclestone liet optekenen dat hij Vladimir Poetin een uitstekende zakenman vindt waar hij desnoods 'een kogel voor op wil vangen'.

'Ik kan het niet geloven'
"Weer zo’n perfect voorbeeld van een geluid waar deze wereld helemaal geen behoefte aan heeft", aldus Hamilton. "Neem als organisatie je verantwoordelijkheid, want je weet wat je krijgt als je zo'n gesprek opneemt. We hoeven niet te horen hoe iemand gelooft in deze oorlog, het om het leven brengen van duizenden onschuldige mensen. Ik kan niet geloven wat ik allemaal heb gehoord…"