Verstappen netjes 3e in Duitsland, Hamilton onaantastbaar

31 juli 2016

ANP

Max Verstappen heeft in een nette race de 3e plek gepakt. Hij kon Nico Rosberg achter zich houden nadat die vanaf P1 een hele slechte start had. Lewis Hamilton won de GP van Duitsland. Daniel Ricciardo werd 2e, waardoor Red Bull Racing Ferrari heeft ingehaald in het klassement.

De start van Max Verstappen was geweldig. Nico Rosberg komt met zijn Mercedes heel slecht weg, waardoor Hamilton en Ricciardo hem gelijk voorbij rijden. Verstappen kruipt in de slipstream en duikt de buitenbocht in. Daardoor kan hij na Rosberg ook teamgenoot Daniel Ricciardo inpakken.

Strategieën
Na 15 rondjes is de top 5 al de pit in gedoken om banden te wisselen. Opvallende strategieën: Lewis Hamilton (1ste) en Daniel Ricciardo (3de) rijden op de zachte band en Max Verstappen (2de) en Nico Rosberg (4de) rijden op de superzachte band. De verschillen in rondetijden zijn klein.

Van de baan geduwd
In de rest van het veld is het rustig. Fernando Alonso lijkt een lekkere dag te hebben en vecht voor een plek in de top 10 om wat punten voor z'n team binnen te slepen. Spannend wordt het bij de volgende pitstops. Rosberg komt na z'n stop net achter Verstappen terecht en weet hem met z'n warmere banden in te halen. Max reageert met een nieuwe aanval aan de buitenzijde, maar Rosberg duwt hem van de baan. 


Strafpunten
Voor deze actie krijgt Rosberg 5 strafseconden van de raceleiding. Maar voor Max Verstappen maakt dat even niet uit. Hij moet in ronde 40 zijn teamgenoot Daniel Ricciardo van Red Bull Racing aan zich voorbij laten gaan. Ricciardo is op de superzachte banden de snelste van het hele veld. Hij komt aan de staart van Rosberg als die naar binnen gaat voor een pitstop én de 5 strafseconden.

Red Bull sterk
Dan ontstaan er wat verschuivingen. Lewis Hamilton lijkt zonder problemen de race af te maken. Daarachter wisselen Red Bull Racing en Mercedes stuivertje. Ricciardo blijft vóór Verstappen rijden na de laatste stop. Even lijkt het alsof de Nederlander sneller is dan Ricciardo, maar de coureur uit Australië gooit ook de snelheid omhoog.

Probleem voor met name Verstappen is dat hij op de superzachte banden rijdt. Die zijn snel, maar slijten ook sneller en in de slotfase zou Rosberg dan dichterbij kunnen komen met zijn 'normale' zachte banden. Verstappen is vooral in de eerste sector op Hockenheim sneller - wel 4 tienden van een seconde.

Daardoor kan Verstappen de race netjes uitrijden en staat hij alweer op het podium. Hij finisht na teamgenoot Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton is onaantastbaar en wint de GP van Duitsland. Hij staat 1e in het algemeen klassement. Red Bull Racing is Ferrari voorbijgegaan in het klassement voor de teams.

Uitslag