Verstappen is podium kwijt na 5 seconden straf (video’s)

30 oktober 2016

ANP

Max Verstappen heeft weer eens laten zien dat hij een bijzondere coureur is. Hij probeerde zeer riskante acties bij zowel Nico Rosberg als Sebastian Vettel en dat leverde hem in 1e instantie het podium op. Vlak na de finish moest hij die echter alweer afgeven, nadat de stewards vonden dat hij voordeel had gehad aan het afsteken van de baan. Lewis Hamilton won en verkleinde het verschil in het kampioenschap naar Nico Rosberg tot 19 punten.


De 1e ronde was direct spectaculair. Ondanks dat Verstappen op snellere banden reed, wist hij de Mercedes-mannen voor hem niet aan te vallen. Hamilton verremde zich stevig en kwam behoorlijk buiten de baan terecht. Toch bleef hij vooraan rijden. Marcus Ericsson reed verderop in het veld tegen Pascal Wehrlein aan. De Duitser kon niet doorrijden met zijn kapotte Manor, Ericsson wist zijn Sauber wel naar de pits te rijden.

Tactisch spelletje
Nadat de brokstukken waren opgeruimd en de safety car in ronde 3 het veld weer losliet, ontvouwde zich een prachtig tactisch steekspel. Red Bull gokte door Daniel Ricciardo gelijk al binnen te halen voor nieuwe mediumbanden, terwijl de anderen (ook Verstappen) langer doorreden op hun zachte setje. Sebastian Vettel maakte het wel heel bont: de Ferrari-coureur hield het 33 ronden uit op zijn soft compound. Ricciardo en Verstappen kwamen elkaar nog even tegen, maar vechten deden ze niet.

Fight fight fight
Om de overwinning werd niet gevochten. Hamilton had de regie in handen en Rosberg hoefde niet zo nodig. De leider in het kampioenschap wist dat als hij 3 keer als 2e zou eindigen, hij kampioen gaat worden. Risico is dus niet nodig. Verstappen heeft wat minder te verliezen, zo liet hij zien vanaf P3. Een ronde of 20 zat hij al op korte afstand van Rosberg. Die verremde zich in ronde 43, waarna Max het gat razendsnel dicht reed. En toen probeerde hij dit...

Vettel erbij
De inhaalpoging werkte dus niet en Verstappen kwam er ook niet meer aan. Langzaam maar zeker viel hij in de klauwen van Vettel, die op nieuwere banden dichterbij kon komen in de slotfase. Het werd vuurwerk. Vettel probeerde hem in te halen, maar Verstappen stak een deel van de baan af. Dat mag niet. Vettel verdedigde later op een manier ten opzichte van Ricciardo die ook niet reglementair is. Het zou daarom zomaar kunnen dat de Australiër van de stewards de laatste podiumplek krijgt.

UPDATE: Verstappen is de 3e plaats al kwijt. De stewards hebben hem een straf van 5 seconden gegeven voor de actie tegen Vettel en moet de podiumceremonie verlaten. Vettel mag toch naar het podium.

Uitslag
1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Nico Rosberg, Mercedes
3. Sebastian Vettel
4. Daniel Ricciardo
5. Max Verstappen (na straf)
5. Daniel Ricciardo, Red Bull
6. Nico Hulkenberg, Force India
7. Kimi Raikkonen, Ferrari
8. Valtteri Bottas, Williams
9. Felipe Massa, Williams
10. Sergio Perez, Force India