Waarom er plannen zijn om bandentests bij F1-trainingen te verbieden

3 januari 2019

ANP

In de Formule 1 doen er wat plannetjes de rondte om teams te verbieden meerdere banden te testen bij de eerste vrije training. Ross Brawn, sportief directeur van de F1, wil de coureurs op vrijdag een 'standaardband' geven, waarop coureurs alleen de baan kunnen verkennen. Maar waarom?


Op die manier krijgen teams veel minder informatie binnen voor de race. Oftewel: ze lopen meer risico de verkeerde band te kiezen, waardoor de races dus spannender worden. Hoe zou het zijn als Lewis Hamilton 5 rondjes voor het eind opeens nog een pitstop moet doen?

Voorspelbaarheid of knotsgekke races?
Brawn vindt dat de sport steeds voorspelbaarder wordt. De coureurs zijn fitter en maken minder fouten dan vroeger, hetzelfde geldt voor de teams en hun bandenkeuzes. Als voorbeeld haalt hij de Grand Prix van de Verenigde Staten aan. De trainingen op vrijdag vielen destijds letterlijk in het water, waardoor er niet kon worden getraind. En daarom kregen de teams ook geen informatie binnen. Het zorgde voor een knotsgekke race met Kimi Raikkonen als uiteindelijke winnaar.