Technische hulpmiddelen helpen Frankrijk langs sterk Australië (video)

admin • 15:52, 16-06-2018 / Laatste Update: 19:22, 12-12-2023

Bert van Marwijk had zaterdagmiddag bijna zijn eerste WK-stuntje met Australië te pakken. De underdog uit poule C speelde heel sterk, maar verloor dankzij de technische hulpmiddelen toch met 2-1 van Frankrijk.

Australië was in de 1e helft nog heel dicht bij de openingstreffer. Fransman Tolisso verschalkte in de 18e minuut bijna zijn eigen doelman, maar Lloris had een knappe reflex in huis. Tot aan de thee deden beide ploegen verder nauwelijks voor elkaar onder.

VAR

Na rust kreeg Frankrijk plots hulp van de VAR. Voor het eerst tijdens dit wereldkampioenschap mocht het digitale hulpmiddel beslissend optreden. Griezmann werd namelijk onderuit gehaald, maar de scheids zag er in eerste instantie niks in. Toch kreeg hij van de videoref door om even naar de beelden te gaan kijken. Vervolgens wees hij resoluut naar de stip: strafschop. Griezmann wist daarna wel raad met deze mogelijkheid.

58' DOELPUNT! Antoine Griezmann opent de score voor Frankrijk uit een strafschop. #fraaus pic.twitter.com/DLVtq2oiN1

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) 16 juni 2018

Hij raakt m toch? Als wij VAR hadden gehad in 98’ zouden we in de finale staan 😉

— Ronald de Boer (@RdBoer1970) June 16, 2018

Handbal

Lang kon Frankrijk echter niet genieten van de voorspong, want 3 minuten later ontpopte Umtiti zich opeens tot een handballer. De scheids was genoodzaakt om wederom naar de stip te wijzen. Jedinak zette zijn team dikverdiend naast de Fransen.

62' DOELPUNT! Mile Jedinak trekt de stand gelijk vanaf elf meter, na hands van Samuel Umtiti in het strafschopgebied: 1-1. #fraaus pic.twitter.com/u1AZoMibP9

Doellijntechnologie

Alsof Frankrijk nog niet genoeg was geholpen door de technologie, moest 10 minuten voor tijd de doellijntechnologie worden ingeschakeld. Pogba beleefde zijn eigen 'Frank Lampard-momentje': hij zag de bal via de lat achter de lijn gaan en vervolgens weer het doel uitstuiteren. In tegenstelling tot het WK van 2010 was hier wél een hulpmiddel dat kon bepalen of het een goal was of niet, waardoor Pogba en de rest van de Fransen opgelucht konden juichen.

81' DOELPUNT! Zit-ie, of zit-ie niet? Ja dus! Paul Pogba schiet Frankrijk weer op voorsprong: 2-1. #fraaus #pogba pic.twitter.com/r1qskvwRMb

Even checken: ja hoor, het schot van Paul Pogba is over de lijn. Het is 2-1 voor Frankrijk. #fraaus pic.twitter.com/kAdImnjoUO