Richard Dik is de videoanalist van de Nederlandse handbalvrouwen. In die hoedanigheid gaat hij mee naar elk groot toernooi sinds 2015. Sportnieuws.nl sprak met de man die letterlijk achter de schermen Oranje beter maakt. "Ik analyseer met name de tegenstanders: wat doen ze veel, hoe spelen ze, waar liggen de kansen en waar moeten we voor oppassen?"
Richard Dik was al sinds 2010 verbonden aan de HandbalAcademie, destijds als sportwetenschapper. De lichting van Estavana Polman, Tess Wester en Angela Malestein. Het was in 2015 dat de toenmalige bondscoach Henk Groener hem op Papendal benaderde, vertelt Dik: "Hij zei dat hij een programma op zijn laptop had staan voor videoanalyse, maar dat hij er zelf niet aan toe kwam om daar wat mee te doen. Hij zei: volgens mij kunnen we daar veel meer uithalen."
Toevallig was het een programmaatje waar Dik al bekend mee was, dus hij hielp Groener maar al te graag. Hij codeerde, maakte knoppen aan en tagde zich een ongeluk, zodat het team op een efficiënte manier vastgelegde wedstrijden kon doorzoeken en analyseren. "Toen ik het klaar had gemaakt voor hem, zei hij: hartstikke mooi, maar dat ga ik zelf nog steeds niet kunnen." Of hij zelf dan niet mee naar het WK in Denemarken wilde als videoanalist.
Meteen zilver
Dat was nog wel een dingetje, lacht hij: "Best spannend, want ik kom zelf niet uit het handbal. Om spelsituaties te kunnen 'taggen', moet je wel snappen wat er gebeurt en weten hoe iets heet om het te kunnen invoeren. Daar had ik toen veel contact over met Jan van Kester, hij was mee als inhoudelijk analist. Ik zorgde dat ik de beelden op orde had, en dan ging ik met Jan zitten om er een wedstrijdbespreking uit te maken. Zo is het begonnen."
Nederland werd tweede dat WK, het verloor in de finale van Noorwegen. "Dat was natuurlijk wel heel bijzonder", herinnert Dik zich, "omdat ik al wat meiden kende van mijn tijd bij de HandbalAcademie. Het was leuk om ze daar weer tegen te komen en een beetje mee te maken hoe zo'n toernooi werkt."
7 december 2024, 06:00
De Nederlandse handbalvrouwen spelen zaterdagavond tegen Noorwegen, de negenvoudig Europees kampioen. Een potje dat ze mogen verliezen, zonder al te veel gevolgen. Want beide teams staan soeverein bovenaan in de tweede groepsfase. Maar wat is het dat de Noren zo onverslaanbaar maakt? Sportnieuws.nl zet het op een rijtje voor je.
Tactisch pionier
Henk Groener vertrok, maar Dik bleef. "Ja, in 2015 ging het natuurlijk direct hartstikke goed, dus er was ruimte om het te blijven doen. Niet dat het goed ging omdat ik erbij was overigens, haha, maar alles viel toevallig samen. Handbal zat vanaf dat moment in de lift qua media-aandacht en dat soort dingen, dus zo ben ik erin gerold."
Wat deed hij bij de academie eigenlijk als hij geen verstand van handbal had? "Als sportwetenschapper hield ik me bezig met het monitoren van trainingsbelasting en we waren bezig met een GPS-systeem om alle posities te meten. Papendal was daar een van de eerste mee. Wij keken of we er ook tactische informatie uit konden halen, in samenwerking met de Universiteit van Groningen."
28 november 2024, 05:00
William Weijmans en Rick Wolbertus zijn al zestien jaar een onafscheidelijk duo op het handbalveld. De scheidsrechters werden vanwege hun uitstekende prestaties in de Champions League beloond met een debuut tijdens het EK handbal, dat donderdag begint. "Sportief gezien ga je altijd zelf voor de finale, maar voor de handbalsport in Nederland is het veel interessanter als de vrouwen winnen."
Indoor showcase
Als hij zegt 'een van de eerste', bedoelt hij wereldwijd. "Ja, überhaupt in de sport inderdaad. Zulke systemen kwamen net een beetje op in die tijd. Tegenwoordig heb je er veel, in het voetbal zie je dat iedereen van die hesjes draagt. In 2010 waren er slechts een paar innovatieprojecten in Nederland, waaronder in Zeist, in Hoenderloo en op Papendal. Dat was een beetje de indoor showcase."
De grootste innovatie sindsdien is de iPad-verbinding met assistent-coach Ricardo Clarijs op de bank. Er staat een klein kistje met een router bij de bank, via schoteltjes kunnen de coaches zien wat Dik codeert. "Ze kunnen meteen beelden selecteren, of beelden aanvragen via een druk op een knop. Dat clipje gaat dan naar de iPad, zodat ze speelsters kunnen laten zien wat ze precies bedoelen."
5 december 2024, 19:29
De Nederlandse handbalvrouwen hebben de eerste wedstrijd in de hoofdronde van het EK gewonnen. Dat gebeurde met meer moeite dan nodig was, en dat had vooral met Oranje zelf te maken. Nederland versloeg Slovenië wel, met 26-22.
Concurrentie
Na een wedstrijd stuurt hij - samen met Clarijs - iedereen clips van zichzelf met eventuele aandachtspunten. "Maar het gaat eigenlijk vooral om de tegenstander die eraan zit te komen. Om dat allemaal geknipt te hebben zodat de coaches daarin kunnen gaan kijken. Wat doen ze veel, hoe spelen ze en waar liggen de kansen, waar moeten we voor oppassen? Ik zet zelf ook video's klaar voor de individuele speelsters."
"Voor de keepsters bijvoorbeeld", vult hij aan, "zet ik al klaar hoe alle tegenstanders individueel schieten. Hoe schiet de linkerhoek, de rechterhoek, noem maar op. Onze veldspeelsters stuur ik clips van de keepers van de tegenstander. Dus als er vanuit jouw positie geschoten wordt, wat is dan een beetje de voorkeur van de keepers om te doen?"
De Nederlandse handbalsters zijn nog ongeslagen tijdens dit EK handbal in Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije. Sportnieuws.nl is erbij in Oostenrijk voor interviews met de hoofdrolspeelsters en leuke verhalen eromheen. De wedstrijden zijn live te volgen via Ziggo Sport.