Handbaldames door naar de kwartfinales na bloedstollende thriller

Trevor Wagener • 23:13, 11-12-2017 / Laatste Update: 11:12, 15-01-2024

Nederland is er op het WK handbal in Duitsland in geslaagd de kwartfinales te bereiken. In een ware thriller werd Japan na verlenging met 24-26 verslagen.

David vs Goliath

Op papier leek het David tegenover Goliath. Het lange Nederland, tegenover het kleine Japan. De onbetwiste favoriet Nederland, de vicewereldkampioen van 2015, tegenover het land dat sinds 1986 al geen top-10 klassering meer haalde op een WK. Maar in Maagdenburg bleek het verschil tussen beide teams extreem klein.

Extra krachten

In de knock-outfase komen er extra krachten los, zei Martine Smeets op voorhand. Dan ziet ze de uitstraling van haar teamgenoten veranderen en wordt de sfeer anders dan in de poulefase. Dit moest ook. Van de 5 wedstrijden die Nederland de afgelopen week speelde ging alleen de laatste tegen Duitsland écht goed. Maar tegen Japan was van die extra krachten weinig te zien. Van indrukwekkend spel was geen sprake.

Weinig goals

In de 1ste helft werd aan beide kanten opvallend weinig gescoord, met 10-10 gingen de teams de rust in. Het lage scoringspercentage was zowel een gevolg van een sterk spelende verdediging als fouten in de aanval en dan met name aan Nederlandse zijde. Kansen werden regelmatig niet benut. Bovendien kon Japan in de 1ste helft rekenen op een ijzersterk spelende Japanse keepster. Ondanks dat er weinig werd gescoord lag het speeltempo hoog en was het spel hard.

Japan op voorsprong

In de 2de helft nam Japan het voortouw, al bleef het puntenverschil steevast klein. Pas tegen het einde van de wedstrijd wist Nederland de eerdere voorsprong terug te pakken, maar nooit werd het team dominant. En met nog 4,5 minuut te gaan bracht Japan het verschil zelfs weer op 0 en moesten de teams uiteindelijk door in een verlenging.

Bloedstollende verlenging

Keepster Tess Wester sloeg zichzelf nog even hard op de wangen en dat hielp blijkbaar want ze hield tot 4 keer toe een doelpunt tegen. En uiteindelijk maakten haar teamgenoten het af. Het werd 24-26.

Next: Tsjechië

Woensdagavond wacht een confrontatie met Tsjechië, dat gisteravond onverwachts won van Roemenië. Op papier lijkt dit een gunstig scenario voor het team van Thomsen, dat het aan de stand verplicht is deze wedstrijd te winnen. Als dit lukt verplaatst Nederland donderdag van Maagdenburg naar Hamburg om daar een dag later de halve finale te spelen.