Loting EK handbal 2024: Nederlandse handbalsters na Olympische Spelen tegen onder andere Duitsland
Nederlandse handbalsters houden wel van een feestje. Kunnen ze op het EK in 2024 stunten? ©Getty Images

Loting EK handbal 2024: Nederlandse handbalsters na Olympische Spelen tegen onder andere Duitsland

19:23, 18-04-2024

De blik van de Nederlandse handbalsters gaat eerst op de Olympische Spelen in Parijs van komende zomer. Maar daarna staat ook alweer snel het volgende toernooi op het programma. De loting voor het EK handbal is namelijk ook al gedaan.

De Nederlandse handbalsters plaatsten zich de afgelopen maanden moeiteloos voor het EK. De ploeg van bondscoach Per Johansson eindigde zonder nederlaag aan kop van Groep 3. In de poule zaten Portugal, Tsjechië en Finland. Nederland won alle zes de wedstrijden.

Op het EK handbal bij de vrouwen, dat van 28 november tot en met 15 december gehouden wordt in Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland, is Nederland ingedeeld in Groep F. Er doen 24 landen mee, 8 meer dan de afgelopen EK's. Nederland moet het in Groep F opnemen tegen Duitsland, IJsland en Oekraïne.

Loting Nederlandse handbalsters op EK handbal 2024

Groep F

Nederland

Duitsland

IJsland

Oekraïne

Twee landen per groep door

Portugal, dat met Nederland uit de EK-kwalificatie naar het EK ging, zit in Groep C met regerend olympisch- en wereldkampioen Frankrijk, Spanje en Polen. Een loodzware taak dus voor dat land om de groepsfase door te komen. Alleen de beste twee landen uit elke zes groepen gaat door naar de achtste finales.

Volledige loting EK handbal 2024

Groep A

Groep B

Groep C

Groep D

Groep E

Groep F

Zweden

Montenegro

Frankrijk

Denemarken

Noorwegen

Nederland

Hongarije

Roemenië

Spanje

Zwitserland

Oostenrijk

Duitsland

Noord-Macedonië

Servië

Polen

Kroatië

Slovenië

IJsland

Turkije

Tsjechië

Portugal

Faeröer Eilanden

Slowakije

Oekraïne

Regerend kampioen en prestatie Nederland op EK 2022

De Noorse vrouwen zijn regerend Europees kampioen. Zij werden in 2022 op het meest recente EK kampioen. Nederland werd toen tweede in de groep met Frankrijk, Roemenië en Noord-Macedonië. In de tweede fase eindigde Nederland achter Frankrijk en Montenegro op de derde plaats en mocht het met Zweden uitvechten wie er vijfde werd op dat EK. Dat werd uiteindelijk Zweden, dat het onderlinge duel met 36-32 won.