Handbalkeepster Rinka Duijndam krabbelt op na heftige tijd: 'Dat kon ik voorheen niet altijd'
i

Rinka Duijndam tijdens de vorige Golden League ©Pro Shots

Handbalkeepster Rinka Duijndam krabbelt op na heftige tijd: 'Dat kon ik voorheen niet altijd'

Nick Klaessens • 07:00, 21-11-2024 / Laatste Update: 13:25, 22-11-2024

Keepster Rinka Duijndam (27) was een van de uitblinkers op de Olympische Spelen in Parijs bij Oranje. Over een week begint het volgende 'echte' toernooi: het EK. Sportnieuws.nl sprak de sluitpost die de rust heeft gevonden na een paar zware jaren. "Ik ben een gevoelsmens en dat is vrij pittig in topsport, want heel veel gaat gewoon niet over gevoel."

Het leven van een tophandbalster is nog best een puzzel, waarvan de hoekjes soms ineens verdwenen zijn. Zo liep Rinka Duijndam in 2021 tegen een burn-out aan, waarbij de lol in het handbal en in het leven zoek waren. In haar uppie in het buitenland bedreef ze de meedogenloze topsport waar ze lang van gedroomd had. Met name in coronatijd eiste dat zijn tol.

Ze kwam erbovenop, mede doordat ze open en eerlijk was over haar mentale gesteldheid. Dan kun je eraan werken, zeg maar. Duijndam hervond de levenslust en verdiende toptransfers: van Borussia Dortmund via Thüringer HC naar het Noorse Sola HK, en vervolgens via het Hongaarse Györ naar het Roemeense Rapid Boekarest, haar huidige club waar ze als familie werd ontvangen door Estavana Polman:

Estavana Polman is als familie voor dankbare landgenote: 'Rink, als er wat is, kan je altijd bellen'

20 november 2024, 06:00

Het EK handbal begint volgende week en onder de lat bij Oranje staat de betrouwbare sluitpost Rinka Duijndam (27). Sportnieuws.nl had een fijn gesprek met de keepster die bij haar club Rapid Boekarest teamgenoot is van Estavana Polman. "Als de bondscoach zijn keuze maakt, dan hebben wij dat te respecteren en te accepteren. Of wij vinden dat het terecht is of onterecht, doet er niet toe."

Roerige tijden

Ofschoon ze persoonlijk goed geland is in Boekarest, zijn het roerige tijden voor de club, vertelt ze: "We hebben sowieso als team de afgelopen weken gestruggled in de Champions League, maar ook in de competitie. En ik denk dat we daarin onderpresteren, daarin zijn ze in Roemenië heel strikt. Er wordt een bepaald level verwacht."

Duijndam: "Vorige week hebben twee meiden opeens - voor ons best wel onverwacht - te horen gekregen dat ze geen deel meer uitmaken van het team. Dat brengt natuurlijk ook veel chaos met zich mee. Daarin heb je de sportieve kant, de menselijke kant. Kan je dat van elkaar scheiden? Ja, dat is gewoon heel moeilijk."

Topsport is keihard

Het was hard nieuws, maar het bracht haar niet per se terug naar haar eigen einde bij Györ. "Mijn contract was een 1 plus 1 (jaar, red.). De club en ik hadden allebei de keuze: wel of niet doorgaan. Mijn contract werd niet verlengd, maar ik kon het seizoen nog afmaken. Bij Rapid kregen die meiden van de ene op de andere dag te horen: Je maakt geen onderdeel meer uit van het team. Dat is pittig."

"Ik ga niet slecht praten over mijn club", zegt Duijndam, "maar als het mij was gebeurd, had ik dat erg lastig gevonden. De menselijke kant ervan kun je je makkelijk voorstellen. Ik vind het moeilijk om te zien dat het hun verdriet doet. Daarin zie je toch maar weer dat het zinnetje klopt: topsport is keihard."

Bondscoach begrijpt kritiek na passeren Estavana Polman: 'Anders had ik grotere problemen gehad'

20 november 2024, 11:42

De Nederlandse handbalsters zitten in de bus naar Denemarken voor het laatste opwarmtoernooi richting het EK dat volgende week begint. Sportnieuws.nl was dinsdag van de partij toen ze verzamelden in Volendam en sprak lang met bondscoach Henrik Signell, ook over de kritiek die hij kreeg van zijn speelsters. "Persoonlijk weet ik niet hoe ik het op een meer respectvolle manier had gekund."

Gevoel uitzetten

Het is helemaal niet vreemd dat het haar niet Siberisch laat natuurlijk. "Ja weet je, ik ben een gevoelsmens en dat is vrij pittig in topsport, want heel veel gaat gewoon niet over gevoel. Het gaat om presteren, daar heb ik mijn weg in moeten vinden. Dit soort dingen, zeker als het andere mensen overkomt: het raakt mij gewoon. En dat moet je uit kunnen zetten. Voorheen kon ik dat niet altijd en eerlijk gezegd heb ik er soms nog steeds moeite mee."

Best lastig als je alleen in het buitenland zit, weliswaar met haar keeshondje Bailey. "Ik heb veel aan mijn familie. Amen voor FaceTime, want soms bel ik met thuis en zeg ik: ik weet het even niet meer, ik ben er klaar mee. En ik heb een fijne mental coach, die ik elk moment een berichtje kan sturen en bellen. Ik moet praten, voor mij moet het eruit. Zodra ik erover ga nadenken, maak ik mezelf helemaal gek. Praten is de beste manier om mijn gevoelsdingen los te laten."

Respectvol

Iemand die zich uit een burn-out knokt, zal het zich niet nog eens laten gebeuren. "Ik sta nu overal veel bewuster bij stil: word ik hier gelukkig van of niet? En op het moment dat ik er niet gelukkig van word, moet ik daar dus wat aan doen. Ik ga niet meer wachten tot iets beter wordt. Iedereen zegt ook altijd van: er komt een punt dat het beter wordt. En dat is vaak ook wel zo."

"Maar", gaat ze verder, "ik ben daar iets proactiever in geworden. Ik ga niet drie maanden wachten totdat een situatie beter wordt. Als ik het ergens niet mee eens ben, dan zeg ik dat. En dat hoeft niet op een lelijke manier, dat kan op een respectvolle manier. Maar ik laat misschien iets minder over me heen lopen."

Nederland speelt deze dagen om de Golden League in Denemarken. Ziggo zendt de wedstrijden uit: donderdag om 17.30 uur tegen Roemenië, zaterdag om 13.30 uur tegen Noorwegen en zondag om 16.00 uur tegen Denemarken.