Boegeroep naar Steven van de Velde was 'lullig': staatssecretaris leeft mee met beachvolleyballer
i

Steven van de Velde. Getty Images

Boegeroep naar Steven van de Velde was 'lullig': staatssecretaris leeft mee met beachvolleyballer

18:26, 05-08-2024 / Laatste Update: 18:28, 05-08-2024

Vincent Karremans leeft mee met de veelbesproken beachvolleyballer Steven van de Velde, die tijdens de Spelen van Parijs massaal werd uitgejouwd. De staatssecretaris van sport vindt het triest voor hem en zijn teamgenoot Matthew Immers.

"Hij heeft een fout gemaakt in zijn leven en daar is hij voor gestraft. Dan verdien je een tweede kans. Dus ik vind het voor hem echt heel zwaar dat hij zo werd uitgefloten", zei de VVD'er tijdens een informeel persmoment bij het TeamNL Huis in Parijs.

Karremans vindt het "lullig" dat het publiek in het stadion onder de Eiffeltoren Van de Velde steeds meer uitjoelde, in zijn laatste drie wedstrijden elke keer dat hij serveerde. "Ik snap de emotie van het publiek echt wel, maar ik vind het voor hem en zijn teamgenoot heel triest."

Zwaar toernooi

Zijn partner Immers liet na afloop van de achtste finales tegen Brazilië al aan dat het een zwaar toernooi was geweest voor hem en Van de Velde. Ze verloren het duel tegen Evandro Goncalves en Arthur Lanci met 21-16 21-16. Zo kwam er een einde aan hun bewogen Spelen.

"We hebben het heel zwaar gehad met alle media-aandacht en het boegeroep van het publiek. Maar ik ben zo trots op hoe we hebben gevochten", aldus Immers bij de NOS.

Steven van de Velde

De deelname van Van de Velde aan de Spelen had in de aanloop met name internationaal tot veel ophef geleid, omdat hij in 2016 door een Engelse rechtbank is veroordeeld tot vier jaar cel voor seks met een 12-jarige Engels meisje. Tijdens het gewonnen tweede groepsduel, met de Chilenen Marco Grimalt en Esteban Grimalt, uitte het publiek ook al zijn ongenoegen. Het Belgische VRT noemt hem 'de meest gehate man van de Spelen'.

De zaak rondom Van de Velde en het Britse meisje speelde in 2014. Het leidde uiteindelijk tot een verblijf in de Engelse gevangenis gedurende twaalf maanden. Vervolgens werd hij overgebracht naar een Nederlandse cel. Gezien zijn misdrijf hier niet automatisch werd gezien als verkrachting, zoals in Engeland, maar als ontucht, kon hij vervroegd vrijkomen. Om precies te zijn: al na één maand in de Nederlandse gevangenis.

Olympische Spelen

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.