Britten kunnen 'nederlaag' tegen Nederland niet hebben en stellen onderzoek in na dramatische Spelen
i

De Nederlandse teamsprinters waren op de baan sterker dan Groot-Brittannië en pakten zo goud af. Getty Images

Britten kunnen 'nederlaag' tegen Nederland niet hebben en stellen onderzoek in na dramatische Spelen

09:16, 12-08-2024 / Laatste Update: 09:18, 12-08-2024

TeamNL pakte op de slotdag van de Olympische Spelen nog twee gouden medailles. Dankzij de zeges van Sifan Hassan (marathon) en Harrie Lavreysen (keirin) steeg Nederland naar plek zes op de medaillespiegel. Ten koste van Groot-Brittannië, die daar helemaal niet blij mee is.

De Britten zijn altijd hoogvliegers op de Olympische Spelen. Regelmatig eindigen ze in de top vijf van de medaillestand. In Parijs eindigden ze teleurstellend op plek zeven. Nu wordt er al gesproken van dramatische Spelen en er moet een onderzoek komen waar het misging. Ook Nederland wordt met naam genoemd.

'Het is frustrerend'

Groot-Brittannië won 'maar' 14 keer goud, het laagste aantal sinds de Spelen van 2004 in Athene. De 'slechtste' Spelen in twintig jaar dus. Wel won Team GB een totaal van 65 medailles, wat wél heel goed is. Maar er wordt flink gebaald van het vele zilver en brons. De 'dramatische' Spelen leverde ze dus een zevende plek op en dat doet pijn aan de overkant van de Noordzee. "Het is frustrerend", zei Andy Anson, de baas van het Britse olympisch comité, volgens Daily Mail.

'Waren er problemen?'

"Dit waren ongelooflijk competitieve Spelen. De landen achter de Verenigde Staten en China zaten ontzettend dicht bij elkaar. We hebben veel 'bijna-momenten' gehad. We moeten alle medailles vieren, maar daarna moeten we als sportend Groot-Brittannië af gaan vragen wat er beter kon. Was er iets? Waren er problemen? Is het een systematisch probleem? We moeten naar alle sporten kijken en conclusies trekken, op een gecontroleerde manier."

'Waar hebben we gefaald?'

Een andere official van Team GB is het eens met Anson, dat er een soort onderzoek moet komen. "We gaan kijken wat we goed hebben gedaan en wat niet goed is gegaan. Waar hebben we gefaald? En waar kunnen we nog positief verrassen? Al snap ik ook dat het voor mij makkelijk praten is vanaf de luie stoel en de sporters te beoordelen", zei voorzitter Katherine Grainger. De 65 medailles van Groot-Brittannië was er eentje meer dan in Tokio, alleen eindigde het 'gecombineerde' land van Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales toen als vierde.