De paardensport gaat met zijn tijd mee, sportpaard wordt met vakantie gestuurd na de Spelen
i

Raf Kooremans tijdens de cross country (Getty Images)

De paardensport gaat met zijn tijd mee, sportpaard wordt met vakantie gestuurd na de Spelen

Nick Klaessens • 05:00, 30-07-2024 / Laatste Update: 10:21, 30-07-2024

Wereldrecords, levende legendes, strijd, pijn en soms een medaille. De Olympische Spelen zorgen altijd voor onbetaalbare momenten. Onze verslaggever Nick Klaessens is er het hele toernooi bij en schrijft dagelijks een verhaal over wat hem in Parijs bezighoudt.

Ik ging maandag naar de derde dag van het paardensport eventing om een sfeerverslag te maken, want de beelden van de cross country de dag ervoor zagen er toch wel heel spectaculair uit. 65 ruiters die op hun paarden met weelderige namen (en manen) galoppeerden door de onwaarschijnlijk grote achtertuin die Louis de Dertiende in de vroege zeventiende eeuw liet bouwen achter zijn Paleis van Versailles. Mozart had er nog een concert gegeven, de eerste luchtballonvaart vertrok hier, het Verdrag van Versailles werd getekend en nu was het dus tijd voor eventing, een soort triatlon voor paard en ruiter.

Car wash voor paarden

Maandag stond in het teken van eventing springen. Er hing een zinderende sfeer in het zonnesteek-vriendelijke stadion. Ik deelde een filmpje op Instagram en kreeg toch een paar reacties van mensen dat ze het zielig vonden voor de paarden. Behalve dat de mussen van het dak vielen (daar hoor je Greenpeace nooit over), en dat het dus enigszins heftig was om topprestaties te leveren, ervaarde ik juist veel dierenliefde daar in Versailles. Er stond zelfs een soort car wash voor paarden, waar de knollen na hun race gekoeld werden.

Ook de liefde die sprak uit de interviews met de leuke eventingruiter Janneke Boonzaaijer: “Champ de Tailleur krijgt veel liefde en goede zorg. Morgen staat hij weer in zijn eigen habitatje in de wei. Eerst afbouwen, dan krijgt hij vakantie. En dan kijken we hoe hij daarvan terugkomt, hoe hij zich voelt en of we nog iets gaan doen dit jaar.” Dat klinkt toch redelijk alsof ze naar het paard ‘luistert’.

Zwepen en sporen

Later op de dag sprak ik nog met hippisch fotograaf en woordvoerder van de internationale paardensportfederatie FEI Jacob Melissen. Hij vertelde me hoe de paardensport sinds 2007, toen een paard overleed na een val tijdens de military in Boekelo, een aanzienlijke transformatie heeft ondergaan op het gebied van dierenwelzijn. Er zijn strengere regels rondom het gebruik van hulpmiddelen als zwepen en sporen, trainingsmethoden. Er zijn uitgebreide veterinaire checks voorafgaande aan wedstrijden, zodat alleen gezonde paarden deelnemen.

Er is meer aandacht voor natuurlijke behoeften van paarden: voldoende beweging, sociaal contact en een gebalanceerd dieet. Alles voor het fysieke en mentale welzijn van de dieren. De paardensportwereld heeft gehandeld op scherpe kritiek vanuit dierenrechtenorganisaties en social media. Het leidde tot meer transparantie rondom evenementen. Incidenten worden sneller aan de kaak gesteld en bestraft. Melissen verzekerde me dat ze meegaan met de tijd en de ethische waarden van de huidige maatschappij. Ik geloofde hem wel eigenlijk. Denken vanuit het paard is voelbaar en zichtbaar, in elk geval tijdens dit niet al te kleine evenement.