Dit is Alyson Annan: bizarre black-out, bijzonder liefdesverhaal en spraakmakend vertrek bij Nederlandse hockeysters
i

Alyson Annan was jarenlang coach van de Nederlandse hockeysters, maar werd daar na opvallende berichtgeving ontslagen © Getty Images

Dit is Alyson Annan: bizarre black-out, bijzonder liefdesverhaal en spraakmakend vertrek bij Nederlandse hockeysters

17:55, 09-08-2024 / Laatste Update: 21:58, 09-08-2024

De Nederlandse hockeysters wonnen vrijdagavond de finale van de Olympische Spelen ten koste van China. Daar deden ze ook oude bekende Alyson Annan mee pijn. Zij was van 2015 tot begin 2022 de coach van de Nederlandse hockeyster en werd daar op een veelbesproken manier ontslagen.

Update: Annan maakte het Nederland met China knap lastig in de finale. Nederland prolongeerde pas na shoot-outs de olympische titel. Het China van Annan moet het doen met een zilveren medaille.

De inmiddels 51-jarige Annan was lang voordat ze als coach naam maakte in Nederland al in eigen land enorm succesvol. Als hockeyster won ze twee keer olympisch goud met de Australische ploeg en werd in 1998 en 2000 verkozen tot beste hockeyspeelster ter wereld. 2000 was ook het jaar dat ze samen met haar toenmalige echtgenoot naar Nederland kwam.

Haar toenmalige partner, dat is ook een bekende in de hockeywereld: Max Caldas, de huidig bondscoach van het Spaanse mannenteam. Samen gingen ze aan de slag bij de Nederlandse hockeyploeg Klein Zwitserland. Hun relatie hield overigens niet lang meer stand door een gebeurtenis tijdens de Spelen van 2000 in Sydney.

Relatie met hockeyster

Annan leerde toen namelijk de Nederlandse hockeyster Carole Thate kennen. Dat groeide in de maanden daarna uit tot een romance. De romantiek tussen Annan en Oranje-aanvoerster Thate was groot nieuws in Australië. "Ik was destijds de eerste topsporter in Australië die openlijk een homoseksuele relatie had", vertelde ze een paar jaar geleden. In 2005 stapte ze met Thate in het huwelijksbootje. Inmiddels hebben ze twee kinderen.

Ze was met haar relatie een voorloopster, maar ook in het werkveld zorgde Annan voor een primeur. In 2014 was ze de eerste vrouwelijke hoofdcoach in het Nederlandse mannenhockey. Een jaar later ging ze toch weer bij de vrouwen aan de slag. En niet zomaar een stel vrouwen: de Nederlandse hockeysters. Met die ploeg won ze liefst tien toernooien, maar één cruciaal toernooi eindigde in een deceptie.

Bizar moment op Olympische Spelen

In 2016 nam Nederland onder leiding van Annan deel aan de Spelen van Rio de Janeiro. In de halve finale tegen Duitsland gebeurde er iets opvallends met Annan. Voor het oog van al die televisiekijkers ging ze compleet de mist in door te zeggen dat er nog een kwart te spelen was. In werkelijkheid had ze een bizarre black-out, want er werden direct shoot-outs genomen. Het fragment ging de wereld over. Gelukkig won Nederland de halve finale. De eindstrijd werd daarna verrassend verloren.

Annan blikte dat jaar nog terug op het opzienbarende moment. "Ik heb dat moment wel tienduizend keer teruggehaald", vertelde ze tegen de NOS. "En natuurlijk kan ik mezelf dan wel voor de kop slaan, iedere keer weer. Ik ben maandenlang elke nacht wakker geworden met de gedachte: hoe in godsnaam is het gebeurd?"

Veelbesproken vertrek uit Nederland

In 2022 vertrok Annan, een half jaar na het goud op de Spelen in Tokio, per direct bij de Nederlandse hockeysters. Ze werd ontslagen na meldingen over een angstcultuur onder haar leiding. Nederlandse speelsters zouden te maken hebben gehad met 'verbale intimidatie'.

Een paar maanden later ging ze verrassend naar China, samen met onder meer de Nederlandse stafleden Albert-Kees Manenschijn en Taeke Taekema. Eerder deze Spelen was er al een weerzien met de Nederlandse hockeysters: in de groepsfase was Nederland in een leeg stadion veel te sterk voor Annans China: 3-0

De finale vindt vrijdag om 20.00 uur plaats in Parijs. China stuntte in de knock-outfase door Australië en België te verslaan. In 2008 was Nederland - China ook al de finale van de Spelen. Toen won Oranje in Peking met 2-0.

Alles over Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.