waarom-nederland-samen-met-peru-boot-staat-openingsceremonie-olympmische-spelen
i

De Nederlandse boot. © AP

Dit is waarom Nederland bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen met Peru op de boot staat

21:23, 26-07-2024 / Laatste Update: 21:34, 26-07-2024

Voor de Olympische Spelen in Parijs is een bijzondere openingsceremonie bedacht. In plaats van alle sporters door een stadion te laten wandelen, is besloten per boot over de Seine te varen. Ook de Nederlandse ploeg dobbert over het Franse water en dat doen ze samen met Peru. Waarom lees je hieronder.

Griekenland opende het vaargeweld op de Seine, zoals gebruikelijk. Daar komen de Olympische Spelen vandaan, dus is er altijd een speciaal plekje voor het land bij de openingsceremonie. Dit keer droegen basketballer Giannis Antetokounmpo van Milwaukee Bucks en atlete Antigoni Drisbioti de vlaggen. Antetokounmpo was de eerste zwarte Griek die deze eer had.

Waarom Nederland met Peru op de boot staat

Na Griekenland volgen de landen op alfabetische volgorde. Dan zou je denken dat Nederland en Peru ver vandaan zouden varen, maar niets is minder waar. In Frankrijk wordt ons landje aangeduid als Pays-Bas en dan is het allemaal veel logischer. Beide landen waren waarschijnlijk niet groot genoeg om één boot te vullen, wat wel vaker voorkwam tijdens de openingsceremonie.

Estavana Polman verbaast zich bij natte openingsceremonie: 'Dat is gek, hè?'

26 juli 2024, 20:11

Een groot deel van de Nederlandse olympische ploeg staat vrijdagavond op de boot tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Zo ook de handbalploeg. Aanvoerder Lois Abbingh draagt de vlag, maar ook Estavana Polman is van de partij. Helaas voor hen regende het veel, maar dat liet Polman niet de sfeer verpesten.

Handbalster Lois Abbingh en 3x3 basketballer Worthy de Jong dragen namens Nederland de vlag en moeten veel geduld hebben. De ploeg van chef de mission Pieter van den Hoogenband is pas als 146e aan de beurt, samen met Peru dus. In totaal varen er 205 landen mee.

Genoeg vertier

De sporters hoeven zich per boot niet te vervelen. Op en naast de Seine is er genoeg entertainment, met onder anderen Lady Gaga en de Franse zangeres Aya Nakamura. Overigens moeten Australië, de Verenigde Staten en gastland Frankrijk het langst wachten. Het gastland is standaard als laatste, terwijl Brisbane (2032) en Los Angeles (2028) als volgende aan de beurt zijn om de Olympische Spelen te organiseren.

Alles over de Olympische Spelen

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.