😥 Dit waren de olympische dieptepunten van TeamNL

😥 Dit waren de olympische dieptepunten van TeamNL

Marcel Roes • 12:06, 08-08-2021 / Laatste Update: 17:28, 06-08-2024

Een topsporter zal altijd meer verliezen dan winnen en zo ging het natuurlijk bij de Olympische Spelen in Tokio ook met de atleten van TeamNL. Nederland laat de Zomerspelen achter zich met 10 keer goud, 12 keer zilver en 14 keer brons en daar mogen we om jubelen, maar er ging ook het nodige mis. We zetten enkele dompers op een rijtje.

We beginnen met toch vermoedelijk de grootste blunder. Bij de wegwedstrijd voor vrouwen wist de Nederlandse equipe niet dat er nog een Oostenrijkse vrouw aan kop reed. De wielrenster en bondscoach hadden allemaal verhalen over waarom de communicatie vastliep, maar ze hadden natuurlijk ook gewoon zelf even kunnen tellen of alle vluchters waren bijgehaald. En toen ze hoorden dat Anna Kiesenhofer had gewonnen, moesten ze toegeven dat ze haar eigenlijk helemaal niet kennen. Lekker je huiswerk gemaakt!

Ferry Weertman

De olympisch kampioen van Rio 2016 kwam met een plan naar Tokio. Helaas voor Weertman paste het plan niet bij de race en werd-ie 7e. Hij had zich voorbereid in sauna's en met hittestages en was fitter dan ooit, maar helaas ging hij uit vrees voor de hitte simpelweg te langzaam van start. Met voorzichtig zijn is nog nooit iemand olympisch kampioen geworden toch?

De hockeymannen

Het olympisch hockeytoernooi begon veelzeggend voor de mannenploeg: België (de latere kampioen) rolde Nederland op met 3-1 en bovendien lette coach Max Caldas niet op toen hij verkeerd wisselde en er 12 spelers binnen de lijnen stonden. 1 te veel dus. De lijdensweg was na de kwartfinale tegen Australië over. 8 keer op rij was het gelukt om minstens de halve finale te halen. Die reeks kwam in Tokio ten einde.

Handbalvrouwen

Er werd niet zozeer geblunderd door de handbalvrouwen, wel was de nederlaag tegen Frankrijk in de kwartfinale ontluisterend: 32-22. Tien punten verschil, en dat terwijl Nederland wel de regerend wereldkampioen is.

Paard Hermes

Een paar weken voordat de Spelen begonnen bleek dat het toppaard Hermes niet mee mocht gaan naar Tokio. De reden? De eigenaar bleek door de paardenbond te zijn aangemerkt als een Duitser. Daardoor werd Hermes automatisch gezien als Duits paard. En daarom mocht-ie niet voor Nederland deelnemen aan de OS. Eigenaar Joop van Uytert was witheet en vergeleek de situatie met de toeslagenaffaire.

Coronagevallen

In week 2 was er gelukkig weinig te melden qua corona, maar in week 1 regende het met positieve gevallen. Diverse atleten werden naar een 'coronahotel' gestuurd, waar het geen pretje was: de ramen bleven dicht, ze mochten de kamer niet uit en de communicatie over het verdere vervolg van hun verblijf was naadje. De blunder hier is dat bij de vlucht van TeamNL naar Tokio het KLM-personeel niet op corona was getest. "Was niet verplicht", zo zei de olympische bond. So what, dan verplicht je dat toch alsnog?

Mathieu van der Poel

De plank. Het was het enige waar we na de mountainbike-race over konden praten. En dan vooral over het ontbreken van de plank. Mathieu van der Poel dacht dat er vlak na een rotsblok een houten plank zou liggen. Hij wilde daar overheen rijden. De plank ontbrak en daardoor kukelde MVDP als topfavoriet voor goud de leegte in. Boem, weg goud, weg race: hij moest later opgeven. Het gekke is dat bij de vrouwen de plank er wel was. En dat de bondscaoch hem had verteld dat de plank er niet zou zijn.

De estafettestokjes

Cruciaal bij een estafette is dat het stokje op de juiste plek wordt doorgegeven. Maar dat lukte niet bij de 4x100 m mannen en bij de 4x100 m vrouwen. Het leverde wel een vermakelijk ruzietje op tussen Dafne Schippers en Marije van Hunenstijn.