Meer dan 100 olympische en paralympische medailles van de Spelen in Parijs zijn door atleten teruggestuurd. Ze raakten snel beschadigd of begonnen zelfs te roesten. Het probleem zorgt voor flink wat ophef en heeft inmiddels geleid tot het ontslag van drie directeuren van Monnaie de Paris, het instituut dat de medailles produceerde.
Tijdens de Spelen kwamen al klachten binnen over de kwaliteit van de medailles. De Amerikaanse skateboarder Nyjah Huston uitte zijn frustratie op sociale media: "Mijn bronzen plak ziet eruit alsof hij een oorlog heeft meegemaakt."
Ook Nederlandse olympiërs zagen dat het eremetaal flink beschadigde, bijvoorbeeld roeier Simon van Dorp: "Hij is een beetje groen aan het worden. Het gaat heel hard. Ik denk dat als ik hem later aan mijn kleinkinderen laat zien, hij er niet meer uitziet zoals nu."
10 augustus 2024, 13:23
Nog maar een week oud, maar nu al verkleurd. Skateboarder Nyjah Huston onthulde zijn bronzen medaille op Instagram en liet zien in wat voor een staat de plak verkeert. Het brons glimt in ieder geval niet meer.
De Franse zwemmer Yohann Ndoye-Brouard liet ook weten teleurgesteld te zijn en grapte: “Zijn deze medailles misschien uit 1924 in plaats van 2024?” De organisatie van de Spelen gaf destijds aan op de hoogte te zijn van het probleem en samen met Monnaie de Paris naar een oplossing te zoeken.
29 december 2024, 07:16
Bronzen olympisch medaillewinnaars zijn maanden na de Spelen in Parijs niet tevreden over hun verdiende plak. Het eremetaal is in opvallend slechte staat, zo laten verschillende olympiërs zien op sociale media. 'Alsof hij honderd jaar oud is.'
Problemen door haastwerk?
Volgens het Franse medium La Lettre ligt de oorzaak mogelijk bij een wijziging in de productie. Vlak voor de Spelen werd het gebruik van een giftig bestanddeel in de medailles verboden. Het vervangende materiaal werd snel geïntroduceerd, maar door tijdsdruk onvoldoende getest. Het resultaat: medailles die niet bestand zijn tegen dagelijks gebruik en zichtbaar beschadigen.
Monnaie de Paris heeft inmiddels een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de problemen op te lossen. Gedupeerde atleten krijgen een nieuwe medaille, met dezelfde gravering als het origineel.
31 juli 2024, 12:57
Op de Olympische Spelen in Parijs draait het natuurlijk maar om één ding: de medailles. Speciaal voor dit toernooi zijn er weer gouden, zilveren en bronzen varianten ontworpen. In dit artikel lees je alles over de medailles op de Olympische Spelen. Van het gewicht tot de waarde en waarom er een stukje Eiffeltoren in verwerkt is.
Een stukje Eiffeltorren
De medailles van Parijs waren bedoeld als unieke herinnering aan de Spelen. Ze werden gemaakt door Monnaie de Paris, dat ook verantwoordelijk is voor het slaan van Franse munten. Elk erestuk bevatte zelfs een klein stukje van de Eiffeltoren, een extra symbolisch element.