Gevecht beruchte Algerijnse boksster zorgt voor storm op sociale media, waarbij ook Nederlandse olympiër wordt genoemd
i

Imane Khelif en Steven van de Velde. © Getty Images

Gevecht beruchte Algerijnse boksster zorgt voor storm op sociale media, waarbij ook Nederlandse olympiër wordt genoemd

13:00, 02-08-2024 / Laatste Update: 13:00, 02-08-2024

Imane Khelif werd wereldnieuws na haar bokspartij op de Olympische Spelen. Haar Italiaanse tegenstander Angela Carini kapte er na 46 seconden mee na een harde tik in het gezicht. Daardoor ontstond veel rumoer over Khelif, die in de ogen van velen een transvrouw is. Dat laatste is overigens niet bewezen. Op sociale media krijgt ze ook steun en wordt de naam van de veelbesproken Steven van de Velde erbij gehaald.

In de ogen van een deel van de wereld moet Khelif naar huis worden gestuurd, omdat ze vroeger een man is geweest. Dat lijkt echter niet waar te zijn, aangezien er jeugdfoto's van de Algerijnse zijn opgedoken als meisje. Ook zijn er strenge regels in het land tegen transgenders, lesbiennes, homo's en biseksuelen. Hen riskeert een gevangenisstraf.

Storm op sociale media

Op sociale media is het een welles-nietes geworden tussen voor- en tegenstanders van Khelif. Mensen die haar steunen, richten zich vooral op de situatie van de veroordeelde Nederlandse beachvolleyballer Steven van de Velde. 'Er loopt letterlijk een verkrachter rond', is het veel gehoorde argument. Zij zijn boos op schrijfster JK Rowling, miljardair Elon Musk en presentator Piers Morgan, die wel Khelif verbaal aanvallen, maar zwijgen over Van de Velde.

De Nederlandse beachvolleyballer is in Parijs volledig afgeschermd van de (media)wereld. Wel klinkt er veel boegeroep bij al zijn partijen en is de beveiliging flink opgeschroefd. Vooral in Groot-Brittannië is veel geschreven over de aanwezigheid van Van de Velde in Parijs. De tabloids draaiden overuren in aanloop en tijdens de Olympische Spelen over zijn verleden. Voormalig Engelse topatlete Paula Radcliffe stond eerst achter Van de Velde, maar draaide 180 graden van mening.

Van de Velde heeft straf uitgezeten

In 2016 werd Van de Velde veroordeeld voor seks met een minderjarige. Dat gebeurde in Engeland. Hij was op dat moment negentien, terwijl het meisje twaalf was. De Engelse wet noemde het verkrachting, ongeacht of het slachtoffer goedkeuring gaf voor de seksuele handelingen. Hij zat elf maanden in een Engelse cel, waarna hij werd uitgeleverd naar Nederland. Hier werd de straf aangepast naar ontucht, waarna Van de Velde na dertien maanden vrij kwam.

IOC reageert

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) reageerde op het voorval van de Algerijnse Imane Khelif. "Ieder persoon heeft het recht om sport uit te oefenen zonder gediscrimineerd te worden. Het IOC beschermt de mensenrechten van alle olympiërs. Het stemt het IOC droevig dat deze twee atleten momenteel zo agressief bejegend worden", valt te lezen in een statement.

Eerder in het toernooi liet het IOC zich ook al uit over de deelname van Van de Velde. Ze konden leven met de beslissing om Van de Velde mee te laten doen, al noemden ze het 'niet comfortabel'.  "We vinden dat het nationale olympisch comité zijn beslissing heeft uitgelegd. De verklaring die ze ons hebben gegeven, is correct en we gaan verder met de situatie zoals die is", zei een woordvoerder destijds.

Alles over de Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.