Sharon van Rouwendaal ploegde door het poepwater van de Seine om beslag te leggen op de gouden plak bij het 10 kilometer openwaterzwemmen. Dat was alweer haar tweede gouden olympische medaille ooit, na het succes in Rio (2016).
De 30-jarige zwemster uit Baarn is sinds die race in Rio ouder en wijzer geworden. Tegen NRC zegt ze: "Toen ik naar Rio ging, wist ik nog niet zo veel van openwaterzwemmen. Mijn raceplan was simpel: zwem op je gevoel en zwem weg als je kunt. Nu zwem ik nog steeds op gevoel, maar wel slimmer, tactischer. Dat heb ik van mijn Duitse coach Bernd Berkhahn geleerd."
8 augustus 2024, 23:16
Sharon van Rouwendaal won donderdagochtend goud tijdens het openwaterzwemmen. Met een sterke eindspurt pakte ze haar tweede gouden plak, na de winst in Rio de Janeiro in 2016. Tijdens de race in de veelbesproken Seine haalde Van Rouwendaal alles uit de kast en nam daarbij de nodige gezondheidsrisico's.
Dikke reet
Voordat ze met de Duitser in zee ging, was haar coach de Fransman Philippe Lucas. Hij staat bekend om zijn zware en intense aanpak, met een naduk op discipline en keihard zijn voor jezelf. Niet altijd prettig, erkent Van Rouwendaal, maar toch ook wel weer effectief. "Philippe boorde me vaak de grond in. Dan zei hij dat ik een dikke reet had. Dat ik er niets van kon. Daar werd ik verdrietig van, maar ook sterker."
De vraag is natuurlijk wat het met een sporter doet op lange termijn, als die zo wordt uitgeperst als een citroentje. En als de sporter zo afhankelijk wordt van het oordeel van de trainer. "Ik heb daar een hele goede conditie gekregen, om maar wat te noemen. En ik heb nog steeds een goede band met Philippe", zegt Van Rouwendaal.
8 augustus 2024, 14:19
Sharon van Rouwendaal zwom naar goud in Parijs. Na afloop wees ze meteen naar haar pols. Daar staat voor haar een hele speciale tatoeage. Het is een veelbesproken plaatje, maar dit is wat er staat en wat het voor de Nederlandse zwemster betekent.
Grensoverschrijdend gedrag
Gaandeweg het interview schemert door dat Van Rouwendaal vindt dat het af en toe best hard mag en dat het, vooral in Nederland, een beetje een softe boel is geworden. "Ik vind het jammer dat veel van wat vroeger normaal was – een coach die een sporter een kus op de wang geeft om haar succes te wensen – in Nederland niet meer kan", zegt ze.
"Je moet als coach over elke aanraking nadenken. Een klapje op de rug ter aanmoediging is al op het randje. Waarom? Als bondscoach Thijs Hagelstein me met de bandjes van mijn zwempak helpt – dat is een gevecht als ik dat in mijn eentje moet doen – dan zoek ik daar heus niets achter. Hij is getrouwd, heeft kinderen."
8 augustus 2024, 13:32
Sharon van Rouwendaal pakte donderdagochtend na een overtuigende eindsprint goud op de Olympische Spelen in Parijs. Na afloop was ze erg emotioneel en droeg ze het olympisch kampioenschap op aan haar overleden hondje Rio. Bekijk hier de mooiste foto's.
Slaan
Wel vaker kreeg ze te maken met verbaal en fysiek geweld. Bijvoorbeeld toen ze op haar achtste met haar ouders naar Frankrijk verhuisde. Daar werd ze op school geslagen door haar lerares. Ze vertelde dat niet aan haar ouders. "Ik heb dat pas veel later aan mijn ouders verteld, want anders hadden ze haar in elkaar geslagen, haha. Mijn moeder heeft zich heel lang afgevraagd waarom ik niet naar school wilde."
Tattoo
Na haar tweede gouden plak en vijfde Olympische Spelen was het voor de zwemster tijd voor een nieuwe tattoo. Op Instagram liet ze zien waar ze die liet zetten en wat het ontwerp is. Check dat hieronder.
10 augustus 2024, 16:20
Tien kilometer lang ploeterde Sharon van Rouwendaal door het rioolwater van de Seine. Met als resultaat een prachtige gouden medaille. Haar tweede na het succes in Rio (2016). Dat moet vereeuwigd worden, en dat deed de openwaterzwemster met een tattoo. Ze zette het plaatje samen met tv-presentator Frank Evenblij.
Alles over de Olympische Spelen in Parijs
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.