Wereldrecords, levende legendes, strijd, pijn en soms een medaille. De Olympische Spelen zorgen altijd voor onbetaalbare momenten. Onze verslaggever Nick Klaessens is er het hele toernooi bij en schrijft dagelijks een verhaal over wat hem in Parijs bezighoudt.
Het contrast kon haast niet groter zijn: Parijs kende afgelopen vrijdag nog een openingsceremonie die geteisterd werd door helse regenbuien. Slechts vier dagen later hield een hittegolf de stad in een houdgreep. Over houdgrepen gesproken: in de judo-arena op Champ-de-Mars was het dinsdag dan weer wél behaaglijk koel, terwijl buiten het kwik opliep tot 36 graden aan het eind van de middag. Dit zorgde voor romantische beelden van huppelende en spetterende toeristen in de fonteinen op Trocadéro, uitkijkend op de Eiffeltoren.
Geldklopperij
De organisatie van de Olympische Spelen verdient lof voor haar anticipatie op het hete weer. In samenwerking met het Ministerie van Gezondheid, de nationale gezondheidsdienst SPF en Météo France (de Franse tegenhanger van het KNMI) zijn er maatregelen getroffen om het welzijn van atleten, fans en vrijwilligers te waarborgen. Indoorstadions zijn uitgerust met airco, en bij buitenlocaties zijn meerdere ingangen ingericht zodat niemand lang in de volle zon hoeft te staan.
Daarnaast zijn er maar liefst 480 gratis watertappunten neergezet en bezoekers worden aangemoedigd hun eigen flesje mee te nemen. Hydratatie is je beste vriend met dit tropische weer. Deze voorzieningen dragen bij aan het gevoel dat dit toernooi niet alleen op geldklopperij gericht is. Ja, de drankjes zijn vrij duur, maar gratis water is overal beschikbaar. Bovendien zijn de meer dan 1200 fonteinen van Parijs geopend voor een verfrissende duik – pas op dat je je neus niet breekt!
30 juli 2024, 23:28
Ranomi Kromowidjojo zou het héél raar vinden als er woensdag op de triatlon een bijzonder besluit genomen gaat worden. De oud-zwemster kreeg het nieuws mee van de slechte waterkwaliteit in de rivier de Seine en vreest het ergste.
Bezoekers in de mist
Het meest opvallend zijn echter de mistfonteinen die je rondom stadions en andere locaties vindt. Op Roland Garros renden kletsnatte kinderen door douches, suppoosten hielden hun petjes onder de kraan en vrijwilligers klierden bezoekers met tuinslangen. Bij openluchtlocaties, zoals Place de la Concorde (urban sporten), Invalides (handboogschieten) en Vaires-sur-Marnes (roeien) zijn schaduwzones ingericht.
En als we het dan tóch over water hebben, wil ik nog een bruggetje maken naar ‘de opening’. Het is zorgwekkend dat de triatlon op losse schroeven staat vanwege de slechte waterkwaliteit van de Seine. Wat hadden ze gedacht toen ze er vrijdagavond met honderd stoomboten doorheen stormden?