Kritiek van Geert Wilders op ceremonie in Parijs: 'Dus het belachelijk maken van christendom is oké'
i

Ceremonie in Parijs ©Getty Images

Kritiek van Geert Wilders op ceremonie in Parijs: 'Dus het belachelijk maken van christendom is oké'

17:35, 27-07-2024 / Laatste Update: 17:38, 27-07-2024

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs was lang, nat en bij vlagen een tikje bizar. Allerlei taferelen en figuren kwamen in beeld, die op het eerste oog niet zoveel te maken hadden met sport. Vooral christelijke organisaties konden zich er niet in vinden.

In een passage werd de muurschildering 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci nagespeeld. In dat bijbelse verhaal vertelt Jezus dat een van zijn discipelen hem zal verraden. In Parijs werd gekozen voor een cast met daarin onder meer een dragqueen en een man die amper kleding droeg en was ingesmeerd met blauwe verf.

Rel rond blunder bij openingsceremonie Olympische Spelen: eerste land tekent protest aan

27 juli 2024, 09:45

Zuid-Korea heeft protest aangetekend door een flater tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Bij de aankomst van de boot met Zuid-Koreaanse atleten kondigden de presentatoren hen, zowel in het Frans als in het Engels, vrijdagavond aan als de Democratische Volksrepubliek Korea. Dat is de officiële naam van Noord-Korea.

Geert Wilders

Met de uitbeelding van het Laatste Avondmaal van Jezus in de openingsceremonie van de Olympische Spelen werd het christendom "bespot", vinden sommige Nederlandse politici. "Dus het belachelijk maken van het christendom is oké, maar als ik wat Mohammed-cartoons publiceer, dan heeft links het over heiligschennis en spreken radicale imams fatwa's uit", aldus PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem wordt met twee maten gemeten.

Don Ceder

Met de verwijzing naar de belangrijke Bijbelscène - waarvan de meest bekende weergave de muurschildering van Leonardo da Vinci is - wordt een heilig moment ontheiligd, aldus ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder op X. Hij legt een link met de vervolging van christenen.

De politicus spreekt van "het trappen tegen de meest vervolgde groep mensen op aarde. Christenen worden in grote delen van de wereld vermoord, onterecht vastgezet, verkracht, ontvoerd, opgejaagd, verdreven, alleen vanwege het feit dat ze christen zijn". Volgens Ceder was het moment "laf" en "ook niet inclusief en het is helemaal niet vernieuwend".

Ulysse Ellian

Net als Wilders maakt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian de vergelijking met islamkritiek. "Leuk of niet, de essentie van vrijheid van expressie is dat je andermans religie belachelijk mag maken en over smaak valt gelukkig te twisten", aldus de VVD'er op X. "Punt is natuurlijk wel dat men dit niet durft te doen met Mohammed of de Koran want dan was de wereld letterlijk te klein geweest."

Dragqueen

Oli London, een Brit die transgender was, maar zich daarna liet 'detransgenderen', schreef: "De Olympische Spelen bespotten open en bloot het Laatste Avondmaal van Jezus. Dragqueens spelen de rol van discipelen, een vrouw met een maatje meer staat in het midden en lijkt Jezus die een enorme kroon draagt te moeten voorstellen."

Tekst gaat door na de tweet

Elon Musk

Elon Musk, miljardair en de grote man in de bestuurskamer van onder meer Tesla en X, hield het korter: "Dat was extreem beledigend voor Christenen", tweette hij.

Eerder in de week verstuurde Musk nog een tweet waarin hij verklaarde dat hij zich in cultureel opzicht een christen voelt. "Ik heb een groot geloof in de principes van het Christendom", schreef de Amerikaanse ondernemer. Hij gelooft niet in alle leerstellingen van de religie. Daarom noemt hij zich 'een cultureel christen', gezien hij wel in de normen en waarden eromheen gelooft.

Tekst gaat door na de tweet

Alles over Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.