De Scandinavische Nederlander Ricky Jørgensen heeft met bewondering zitten kijken naar de verrichtingen van Nils van der Poel. De Zweedse schaatser pakte eerder al goud op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen en reed tijdens de 10 kilometer de Nederlanders helemaal aan flarden. Met een prachtig wereldrecord greep hij zijn 2e gouden medaille.
Om vervolgens doodleuk aan te geven dat hij zich gaat richten op andere dingen en dat hij stopt met schaatsen. Dan ben je gewoon een held! Jørgensen zag het allemaal op televisie. Hij heeft veel bewondering voor de Zweed, maar verwonderen doet het hem niet.
Deense mentalcoach en vrouw bij KNVB
Jørgensen is afkomstig uit Denemarken en daar nog steeds werkzaam. Hij woont echter met zijn gezin in Edam waar zijn kinderen naar school gaan. Zijn vrouw is actief bij de KNVB. Zij beult onze nationale voetbalscheidsrechters af als fysiek trainer. Jørgensen heeft als triatleet meegedaan aan WK's en EK's. Ook begeleidde hij wereldkampioenen zoals zwemster Jeanette Ottesen als mental coach.
"Van der Poel heeft de nieuwe standaard gezet voor het schaatsen. Het is overigens niet dat hij het wiel opnieuw heeft uitgevonden. Ik las eerder al een stuk van de Noorse triatleten die er dezelfde trainingsmethodes op nahouden. Ze maken gewoon ontzettend veel meters. Werken heel slim met lactaattesten en hartslagmeting. Hoogtestages en – en dat is heel belangrijk – doen ook veel andere sporten."
De Deense Nederlander Ricky Jørgensen
'De spieren herinneren zich de snelheid'
Van Van der Poel is bekend dat hij soms 'effe' 110 kilometer gaat hardlopen of een uurtje of 10 op de fiets zit. "Dat is de toekomst, zoals het er nu naar uitziet. Overigens moet het lichaam dit wel vol kunnen houden. Het is niet voor iedereen weggelegd om op deze manier te trainen zonder blessures te krijgen. Wat ook ongelooflijk belangrijk is, is dat hij heel veel trainingen op wedstrijdniveau doet."
Op wedstrijdniveau betekent in dit geval 'rondjes 29'. "Hij zoekt het gevoel van een rondje in 29 seconden op. Op het moment dat dit even niet lukt, stopt hij gewoon. Even rust en dan gaat-ie weer voor die 29’ers. Dat is heel slim, omdat onze hersenen dit gevoel herinneren. Ook de spieren herinneren zich deze snelheid. Die geven dan een signaal af aan het lichaam en dan kun je dat ronde na ronde volhouden. Met een wereldrecord tot gevolg."
Bommetjes op het Nederlandse kamp
Na de 5 kilometer en vooral richting de 10 kilometer liet Van der Poel een aantal 'bommetjes' vallen op het Nederlandse kamp. Mentale bommetjes zogezegd. Een stukje psychologische oorlogsvoering? Jørgensen denkt het niet. "Ik denk dat Van der Poel het echt meent. Dat hij echt vindt dat het grote schaatsland Nederland zich niet netjes heeft opgesteld richting de kleinere landen door zich te bemoeien met de kwaliteit van het ijs. Hij heeft ook heel goed gewacht tot hij in de positie zat om dit te kunnen zeggen. Niet als underdog, maar als olympisch kampioen. Dat maakt natuurlijk veel meer indruk."
Of de Zweedse meervoudig Olympisch kampioen er voordeel aan heeft gehad, valt volgens Jørgensen ook te betwijfelen. "Misschien heeft hij er inspiratie uit gehaald, maar je gaat er niet harder van schaatsen. Wat de Nederlanders betreft, kan het ze misschien wel van slag hebben gebracht. Zeker als hetgeen Van der Poel beweert ook waar is. Dat je als sterk schaatsland jezelf moet bevoordelen door het ijs op jouw schaatsers aan te passen."
Psychische oorlogsvoering
Als Scandinaviër weet Jørgensen sowieso natuurlijk of ze daar in het hoge noorden niet vies zijn van een beetje psychische oorlogsvoering. "Nee, het is meer onze vrije geest. We zijn maar kleine landjes en pakken ons moment om iets te zeggen. Dan moet je overigens wel heel goed zijn in wat je doet. En dat is Nils van der Poel. Dus hij mag het zeggen."
Niet alleen mentaal heeft Van der Poel de Nederlanders even wakker geschud. Vooral op schaatsgebied heeft hij het 'almachtige schaatsland' een wake up call van jewelste gegeven. "Hij traint anders, doet het slimmer en schaatst daardoor dus harder. Dat is wat wij in Scandinavië willen. We willen vooruitstrevend zijn in trainingsaanpak. Dat doen we bijvoorbeeld door onze jeugd, maar ook topatleten alle sporten te laten combineren. Turnen, fietsen, hardlopen, zwemmen, schaatsen en ga zo maar door. Op deze manier word je een completere atleet en dat betaalt zich uit."
'Een wake-up call voor de Nederlanders'
Zo blijkt, want Van der Poel reed op de 10 km opnieuw 2 seconden van zijn eigen wereldrecord af. En dat op een zogeheten 'laaglandbaan'. De vraag die dan automatisch natuurlijk volgt is: "Kan het nog sneller", vult Jørgensen in. "Ja, dat denk ik wel. Hij zou nog veel sneller kunnen. Als hij over de finish komt, lijkt het ook wel alsof hij een wandeling in het park heeft gemaakt. Dat zal voor de Nederlanders toch ook een mentale dreun zijn. Ik hoorde echter dat Van der Poel er mee gaat stoppen, dus misschien dat de Nederlanders deze wake-up call kunnen gebruiken om ook hun trainingsmethodes aan te passen. Dat is de enige manier om in de buurt te komen van de tijd die Van der Poel heeft gereden. Want dat is momenteel wel heel veel sneller dan de Nederlanders."