Nederlandse hockeyers zegevieren op Olympische Spelen in 'gevaarlijk openingsduel' met volop VAR-checks
i

Jip Janssen © Getty Images

Nederlandse hockeyers zegevieren op Olympische Spelen in 'gevaarlijk openingsduel' met volop VAR-checks

14:33, 27-07-2024 / Laatste Update: 14:44, 27-07-2024

De Nederlandse hockeymannen hebben in hun eerste olympische duel Zuid-Afrika verslagen met 5-3. Wel kwam de klad er tegen het eind een beetje in. De wedstrijd kende veel VAR-momenten.

Onder meer door twee treffers van Jip Janssen begon Nederland voortvarend aan de openingswedstrijd. Na de 5-1 van Duco Telgenkamp kwam Zuid-Afrika nog aardig terug, met twee doelpunten in korte tijd. In de slotfase ging het op en neer en verzuimde Nederland gecontroleerd de punten binnen te halen.

Nederland speelt in de groepsfase ook tegen Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië.

VAR

De scheidsrechter en zijn assistenten hadden het dit duel druk met het controleren van spelsituaties. Want nee, de VAR is niet alleen een fenomeen binnen het voetbal.

In de eerste helft, toen tweevoudig olympisch kampioen Nederland de eerste treffer al binnen had gewerkt, maakte de Zuid-Afrikaan Mustaphaa Cassiem na een flitsende aanval de gelijkmaker. Direct gingen enkele spelers van Nederland in gesprek met de scheidsrechter. Ze verzochten het arbitrale team om de beelden te bekijken. Ze meenden dat er een duw in de rug was uitgedeeld door Cassiem.

Team referral

Na wat heen en weer spoelen van de beelden kwam de Chinese VAR tot zijn oordeel: Cassiem had een geldige goal gemaakt. Het werd dus 1-1. Gevolg van het afgewezen protest was dat Nederland zijn 'team referral' had verspeeld. Oranje mocht de scheids niet meer verzoeken om de VAR in te schakelen.

Verschil VAR bij hockey en voetbal

Het grootste verschil tussen VAR bij voetbal en VAR bij hockey is dat in het voetbal de videoscheidsrechter de scheids op het veld kan aansporen om een spelsituatie op de monitor te bekijken. De veldscheids neemt uiteindelijk de beslissing. In het hockey zijn de rollen omgedraaid: de videoscheidsrechter neemt de beslissing. En de scheids op het veld kan zelf besluiten om naar de monitor te gaan.

Ook mogen teams een 'referral' aanvragen. Dat mag één keer per wedstrijd. Althans: als het protest terecht blijkt, dan mag het later nog een keer. Als het protest wordt afgewezen, dan mag er geen referral meer worden aangevraagd. Een team dient het verzoek in door met de handen een T uit te beelden. Lees meer over de VAR-regels in dit document van de hockeybond.

Weer een VAR, ditmaal bij de 2-1

En ook bij de daaropvolgende goal werden de beelden bestudeerd. Nederland kwam op 2-1 door Jonas de Geus, na de rebound van een strafcorner. De Afrkanen protesteerden toen iets te fel tegen het toewijzen van de goal, waarna de scheids een groene kaart trok (wat betekent: twee minuten afkoelen buiten het veld). Met de goal was niets mis, dus die telde gewoon.

Al met al duurden die checks enkele minuten per keer. Dat is de overeenkomst met de VAR bij voetbal: het is soms een hinderlijke onderbreking, die het tempo uit een duel haalt en het juichmoment van spelers uitstelt. Zodra die te horen krijgen dat de goal mag blijven staan, is de grootste euforie al verdwenen.

Alles over Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.