Nederlandse sportfans zijn de pineut door keuzes van nieuw kabinet: 'Dat is doodzonde'
i

Harrie Lavreysen was goed voor drie van de vijftien gouden plakken van TeamNL in Parijs. © Getty Images

Nederlandse sportfans zijn de pineut door keuzes van nieuw kabinet: 'Dat is doodzonde'

08:10, 19-11-2024 / Laatste Update: 08:15, 19-11-2024

Nederland beleefde afgelopen zomer de succesvolste Olympische Spelen ooit, maar slechts een paar maanden later zijn er grote zorgen in de sportwereld. Het beleid van het kabinet zorgt ervoor dat er flink bezuinigd moet worden en dus kunnen de Nederlandse sportfans in 2028 tijdens de Spelen in Los Angeles waarschijnlijk minder vaak juichen.

Sportbonden gaan al snel de gevolgen merken van het beleid van het nieuwe kabinet. De bezuinigingen hebben namelijk invloed op de topsportgelden die door NOC*NSF voor de komende olympische cyclus worden toegekend, zo vertelde directeur topsport André Cats bij de algemene vergadering van de sportkoepel.

"We zullen pijnlijke beslissingen moeten nemen waarbij we zeker niet alle ambities van de sportbonden kunnen honoreren", zei Cats, die volgende week de keuzes ten aanzien van de olympische en paralympische cyclus naar buiten brengt. "Onze top-10 doelstelling met zoveel mogelijk presterende sporten komt onder druk te staan. Dat is doodzonde na de prachtige sportzomer die we beleefd hebben."

Juist meer geld nodig

De directeur van de sportkoepel ziet de toekomst erg somber in: "Ons topsportsysteem met de TeamNL-centra loopt bovendien risico door bezuinigingen die vanaf 2026 gepland staan voor gemeenten waar TeamNL mee samenwerkt. De kostenstijgingen, door onder andere inflatie, zijn op geen enkele wijze gecompenseerd."

Sportwereld doet wanhopige oproep aan Tweede Kamer: 'We zijn bezorgd'

20 september 2024, 08:00

De nieuwe plannen van het kabinet zijn dinsdag gepresenteerd op Prinsjesdag. Voor de sportwereld zorgen deze plannen voor veel bezorgdheid. In een brandbrief roepen onder meer voetbalbond KNVB, sportkoepel NOC*NSF en het platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) de Tweede Kamer opnieuw op om de btw-verhoging op sport te schrappen.

Cats liet al eerder berekenen dat er jaarlijks juist 20 miljoen euro extra nodig zou zijn om de topsport in Nederland op het huidige niveau te kunnen handhaven, maar in plaats daarvan moet er dus bezuinigd worden.

Succesvolle Spelen

De Nederlandse sporters wonnen in Parijs liefst vijftien gouden plakken en dat waren er drie meer dan het vorige record van de Spelen in 2000. TeamNL pakte in totaal 34 medailles en dat waren er slechts twee minder dan tijdens de vorige editie in Tokio. Nederland eindigde uiteindelijk als zesde op de medaillespiegel, de beste eindklassering ooit op de Zomerspelen.