Het TeamNL Huis is inmiddels niet meer weg te denken op de Olympische Spelen en daarom ook in Parijs weer aanwezig. Waarom is dat huis eigenlijk zo belangrijk en hoe gaat sportbond NOC*NSF eigenlijk om met het vieren van overwinningen met alcohol tussen de topsporters? Sportnieuws.nl sprak met Jochem Schellens, die als directeur van topsportcentrum Papendal al bijna twee jaar bezig was met de opbouw.
Schellens is al een kleine twee jaar druk met het realiseren van het TeamNL Huis. Daarin worden dagelijks zo'n 6.500 tot 7.000 mensen verwacht. Sporters, familie, vrienden, sponsoren maar ook fans. Die kunnen daar live kijken naar de verrichtingen van de Nederlandse sporters, een hapje eten en uiteraard aanwezig zijn op de huldiging wanneer er medailles zijn behaald.
10:32 - 26-07-2024
NOC*NSF over TeamNL Huis: 'Sporters hebben een thuis nodig'
Sportnieuws.nl sprak Jochem Schellens, directeur van sportcentrum Papendal. Hij heeft samen met een groot team hard gewerkt aan het TeamNL Huis in Parijs. Waarom is zo'n huis zo belangrijk tijdens de Olympische Spelen? Wij vroegen het hem.
Volgens Schellens is zo'n huis belangrijk voor de sporters. "Het gaat ons niet alleen om het feest, maar het is ook belangrijk dat de sporter plek heeft om zich terug te kunnen trekken met familie en vrienden na verlies." De plek voor de sporters is op de bovenste verdieping. Verder is er een restaurant en is er voor de fans een 'gezellige en huiselijke sfeer' op het voorplein.
Verantwoord omgaan met bier
Op het plein staan ook de biertaps, die verder alleen in de foyer te vinden zijn. Een bewuste keuze, omdat het drinken van alcohol niet altijd rijmt met sporten. "Zo denken we er verantwoord mee om te gaan", vertelt Schellens, die beide kanten van de medaille erkent. "Het is en blijft een feestje, dus we gaan niet proosten met Campina kwark." Het feesten wordt 's avonds meestal muzikaal ondersteund door DJ La Fuente, maar ook andere grote artiesten als Jan Smit en Flemming zullen hun opwachting maken in het TeamNL Huis.
10:39 - 26-07-2024
NOC*NSF gaat bewust om met alcohol in TeamNL huis, maar: 'We gaan ook niet proosten met Campina kwark'
Het TeamNL Huis in Parijs is klaar voor de start van de Olympische Spelen in Parijs. Sportnieuws.nl sprak Jochem Schellens van NOC*NSF. Hoe ga je om met alcohol tijdens de Olympische Spelen en hoe zorgen ze ervoor dat het een feestje gaat worden?
Dat zo'n feestruimte voor atleten en fans een enorm succes is, blijkt niet alleen uit het feit dat het elke editie weer georganiseerd wordt. Ook andere landen zijn met het idee aan de haal gegaan. "Wij waren ooit de eerste, maar inmiddels zijn er denk ik veertig nationale huizen", zegt een trotste Schellens.
Opening TeamNL Huis
Nadat op vrijdagavond 26 juli de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaatsvindt, is op zaterdagochtend de opening van het TeamNL Huis. Zeventig Nederlandse olympisch kampioenen reizen vrijdag al af naar Parijs en zullen de vlgende ochtend een belangrijke rol vervullen tijdens de opening van het huis. Kiran Badloe en Joop Zoetemelk verzorgen als de jongste en de oudste olympiërs uit deze groep medaillewinnaars de opening.
26 juli 2024, 10:27
Het NOC*NSF heeft zeventig Team NL Legends met de trein af laten reizen naar Parijs om bij de Olympische Spelen te zijn. De zeventig oud-sporters zijn allemaal voormalig olympisch kampioenen en de eerste beelden uit de trein worden al gedeeld.
25 juli 2024, 19:00
Joop Zoetemelk (77) is met twee fietslengtes afstand de beste Nederlandse wielrenner ooit. Hij won de Tour de France, werd zesmaal tweede, won de Vuelta, was wereldkampioen én won een gouden medaille op de Spelen van Mexico City '68. 'De wieltjeszuiger' kijkt uit naar Mathieu van der Poel: "De straten van Parijs zijn op zijn lijf geschreven."
24 juli 2024, 17:14
Kiran Badloe (29) won in 2021 nog goud in het windsurfen op de Spelen van Tokio, maar wist zich dit jaar niet te kwalificeren. Hij reist met een grote groep olympische kampioenen af naar Parijs en is zo als toeschouwer toch aanwezig op de Olympische Spelen. Daarbij denkt hij soms terug aan drie jaar geleden: "De saamhorigheid ervaren vond ik het mooist."