Opvallend rapport: 67 olympische medaillewinnaars niet getest op doping in aanloop naar Spelen in Parijs
i

Gouden medaille van de Olympische Spelen in Parijs. Getty Images

Opvallend rapport: 67 olympische medaillewinnaars niet getest op doping in aanloop naar Spelen in Parijs

14:12, 20-11-2024 / Laatste Update: 14:12, 20-11-2024

Niet alle sporters die een medaille wonnen op de Olympische Spelen in Parijs zijn gecontroleerd op doping in aanloop naar het toernooi. Dat blijkt uit een opvallend rapport van het International Testing Agency (ITA).

Van de sporters die actief waren tijdens de Spelen van Parijs, heeft 10,3 procent geen dopingcontrole ondergaan in het halfjaar voor het evenement. In totaal waren dat 1108 atleten. Daarvan wonnen er 67 een medaille afgelopen zomer.

Desondanks spreekt het ITA van "een aanzienlijke verbetering" ten opzichte van de Spelen van Tokio. In aanloop naar het mondiale evenement in 2021 lag het aantal niet geteste sporters tussen de 14 en 15 procent.

Argentinië had van de landen met meer dan honderd deelnemers het hoogste percentage niet geteste atleten (35 procent). De Verenigde Staten en China, de nummers 1 en 2 van de medaillespiegel met veertig gouden plakken, hadden elk slechts één sporter die geen dopingcontrole onderging.

In totaal werden in aanloop naar en bij de Spelen van Parijs 31.896 dopingtests afgenomen bij 10.720 atleten. Er zijn tot nu toe vijf dopinggevallen bij de Spelen van Parijs bekend.

Gevolgen

Het gebruik van doping kan ook achteraf nog gevolgen hebben. Zo werd onlangs nog een straf opgelegd voor dopinggebruik tijdens de Spelen van 2012. Turkse atleten werden betrapt op doping tijdens de Olympische Spelen en gestraft: de gewonnen medailles werden afgepakt, waardoor Jamal opschoof naar het goud.

Daarna raakte ook Russische atlete Tatjana Tomashova haar olympische zilveren medaille op de 1500 meter definitief kwijt door een dopingovertreding tijdens dat toernooi