Niet alle sporters die een medaille wonnen op de Olympische Spelen in Parijs zijn gecontroleerd op doping in aanloop naar het toernooi. Dat blijkt uit een opvallend rapport van het International Testing Agency (ITA).
Van de sporters die actief waren tijdens de Spelen van Parijs, heeft 10,3 procent geen dopingcontrole ondergaan in het halfjaar voor het evenement. In totaal waren dat 1108 atleten. Daarvan wonnen er 67 een medaille afgelopen zomer.
19 september 2024, 13:58
Op de Olympische Spelen in Parijs is meer op doping getest dan ooit. Ongeveer veertig procent van alle atleten is getest: 4154 sporters uit tweehonderd landen, om precies te zijn. En daar zaten vijf dopingzondaars tussen.
Desondanks spreekt het ITA van "een aanzienlijke verbetering" ten opzichte van de Spelen van Tokio. In aanloop naar het mondiale evenement in 2021 lag het aantal niet geteste sporters tussen de 14 en 15 procent.
Argentinië had van de landen met meer dan honderd deelnemers het hoogste percentage niet geteste atleten (35 procent). De Verenigde Staten en China, de nummers 1 en 2 van de medaillespiegel met veertig gouden plakken, hadden elk slechts één sporter die geen dopingcontrole onderging.
7 november 2024, 08:59
Voormalig topschaatsster Irene Schouten bracht via haar biografie naar buiten dat ze tijdens haar carrière maar net onder een dopingschorsing uit wist te komen. De opmerkelijke gang van zaken rond de drievoudig olympisch kampioene kan op weinig begrip rekenen van ex-Oranjehockeysters Ellen Hoog en Naomi van As.
In totaal werden in aanloop naar en bij de Spelen van Parijs 31.896 dopingtests afgenomen bij 10.720 atleten. Er zijn tot nu toe vijf dopinggevallen bij de Spelen van Parijs bekend.
Gevolgen
Het gebruik van doping kan ook achteraf nog gevolgen hebben. Zo werd onlangs nog een straf opgelegd voor dopinggebruik tijdens de Spelen van 2012. Turkse atleten werden betrapt op doping tijdens de Olympische Spelen en gestraft: de gewonnen medailles werden afgepakt, waardoor Jamal opschoof naar het goud.
19 november 2024, 12:02
De prijsuitreiking van de 1500 meter bij de vrouwen op de Olympische Spelen van Londen in 2012 is inmiddels ruim twaalf jaar geleden, maar zou nu weer helemaal opnieuw kunnen. Door de vijfde dopingstraf in die race ligt het hele podium overhoop.
Daarna raakte ook Russische atlete Tatjana Tomashova haar olympische zilveren medaille op de 1500 meter definitief kwijt door een dopingovertreding tijdens dat toernooi