Het is een ingewikkelde regel, maar het heeft Nederland al eens een olympische medaille opgeleverd. De A- en B-finale in het shorttrack. TeamNL verloor in de halve finale door een valpartij van Suzanne Schulting en moest daardoor naar de B-finale, wat eigenlijk niets meer is dan een 'verliezersfinale'. Maar daarin kún je nog een medaille winnen. Hoe zit dat?
De verliezers in de halve finales van elk shorttrackonderdeel gaan de B-finale in. Daarin kun je je als land een goede uitgangspositie verschaffen voor als er wat geks gebeurt in de A-finale. Want in die A-finale worden de medailles verdeeld. Als er niks raars gebeurt verdelen de nummers 1, 2 en 3 het goud, zilver en brons. Maar als er in die A-finale iets geks gebeurt, schuift de winnaar van de B-finale in de uitslag van de A-finale.
A-finale en B-finale: zo werkt het
Stel dat er in de A-finale 2 landen een straf krijgen. Dan pakken de nummers 1 en 2 goud en zilver en komt er daarachter niks meer door die straffen. Dan komt dus de uitslag van de B-finale in beeld. De winnaar van die finale wordt dan in de uitslag 3e in de A-finale en pakt het brons. Zo'n situatie gebeurde er in de olympische finale van de vrouwen-relay. Toen won Nederland ook de B-finale en schoof in de uitslag van de A-finale naar brons door penalty's daar.
Zelfs goud is mogelijk
Hoe meer straffen (penalty's) er in de A-finale worden uitgedeeld, hoe beter dat is voor de landen in de B-finale. In het onmogelijke geval dat er 4 straffen worden uitgedeeld in de A-finale kun je als winnaar van de B-finale zelfs nog goud pakken. Check hier de officiële regels van de ISU over A- en B-finales (in het Engels).