Turnfenomeen Simone Biles mengt zich vol ongeloof in rel om olympische medaille: 'Dit is nog nooit gebeurd'
i

Simone Biles (l) en Jordan Chiles. © Getty Images

Turnfenomeen Simone Biles mengt zich vol ongeloof in rel om olympische medaille: 'Dit is nog nooit gebeurd'

14:37, 29-08-2024 / Laatste Update: 14:39, 29-08-2024

De Olympische Spelen zitten er al een paar weken op, maar over één finale wordt nog steeds ruzie gemaakt. De vloerfinale bij het turnen maakt namelijk de tongen los door een reeks opmerkelijke beslissingen, waardoor een Amerikaanse turnster dagen na de finale alsnog haar bronzen medaille moest inleveren. Zelfs superster Simone Biles is uitgesproken over de veelbesproken finale.

Hoe zat het ook alweer? Op 5 augustus werd de olympische vloerfinale in Parijs afgewerkt. De Braziliaanse Rebeca Andrade won, voor superster Simone Biles. Het brons leek in eerste instantie naar de Roemeense Ana Barbosu te gaan, die voor landgenote Sabrina Voinea (vierde) en de Amerikaanse nummer vijf Jordan Chiles eindigde. Kort na de wedstrijd was het ineens complete chaos.

Rel op Olympische Spelen: woedende premier boycot slotceremonie na chaos in turnfinale

6 augustus 2024, 18:47

De Roemeense premier Marcel Ciolacu is woest na gebeurtenissen op de Olympische Spelen. Hij heeft besloten om de slotceremonie van zondag te boycotten. Dat heeft alles te maken na het veelbesproken einde van de vloerfinale bij het turnen, waar twee Roemeense turnsters op het laatste moment een plek zakten en een daarvan zelfs een medaille misliep.

Het kamp van Chiles tekende namelijk protest aan tegen haar score. Zij waren van mening dat de moeilijkheidsgraad niet goed was beoordeeld door de jury waardoor de Amerikaanse een hogere puntentotaal zou moeten krijgen. Daar ging de jury uiteindelijk in mee. Daardoor eindigde Chilles toch als derde, terwijl de al feestvierende Barbosu ineens zag dat ze buiten het podium was beland.

Boze Amerikanen

Maar dat is nog niet alles. De Roemenen waren uiteraard woest en vochten de beslissing van de jury aan door een spoedprocedure bij het internationale sporttribunaal CAS te starten en kregen daar dan weer gelijk. De Amerikanen tekenden tijdens de finale namelijk vier seconden te laat beroep aan en daardoor ging het brons alsnog naar de Roemeense Barbosu. Zo ging het historische podium, met voor het eerst drie zwarte turnsters, met terugwerkende kracht niet de geschiedenisboeken.

Simone Biles laat van zich horen

Uiteraard waren de Amerikanen ziedend, maar een herzieningsverzoek van het CAS kwam er niet. De verdrietige Chiles moest daarom haar medaille inleveren en liet weten voorlopig niets meer te laten horen. Dat deed haar landgenote Simone Biles wel. Het turnicoon heeft haar twijfels over de gang van zaken. "Denken we dat ze de juiste procedures hebben gevolgd om tot deze uitspraak te komen? Nee", zo is ze stellig in gesprek met People.

"Het zijn jammerlijke omstandigheden", stelt Biles. "Iets als dit is nog nooit gebeurd en het is echt zonde." Ondertussen houdt ze contact met haar verdrietige ploeggenote, laat ze het er door de bizarre ontwikkelingen niet bij zitten en hoopt ze dat Chiles alsnog haar medaille krijgt. "Dat is echt waarom we gerechtigheid voor Jordan willen en waarom we haar blijven steunen en opbeuren."

Nog altijd boosheid in Roemenië

Om het nog wat ingewikkelder te maken: ook in Roemenië leggen ze zich nog niet helemaal neer bij de uitslag. Hoewel de Roemenen door de beslissing van het CAS met het brons voor Barbosu naar huis zijn gegaan, voelen ze zich alsnog bestolen. Volgens hen heeft namelijk de nummer vier, Voinea, eigenlijk recht op het brons.

Zij kreeg 0,1 punt aftrek omdat ze met een voet buiten de vloer stapte, maar volgens de Roemeense turnbond is dat helemaal niet zo. Zij lieten deze week weten dat ze beroep hebben aangetekend bij het Federaal Hooggerechtshof in Zwitserland. Het wordt ongetwijfeld vervolgd.