Verschrikkelijke domper voor Anouk Vetter op Olympische Spelen: zevenkamp voortijdig gestaakt
i

Anouk Vetter tijdens haar laatste onderdeel, het verspringen. © Getty Images

Verschrikkelijke domper voor Anouk Vetter op Olympische Spelen: zevenkamp voortijdig gestaakt

12:30, 09-08-2024 / Laatste Update: 12:58, 09-08-2024

Anouk Vetter moet noodgedwongen haar zevenkamp afbreken. De Amsterdamse raakte geblesseerd bij het verspringen en moet de strijd voortijdig staken. En dat terwijl 'heel blijven' juist haar belangrijkste doel was tijdens de Spelen.

Vetter stond op de tiende plaats toen ze haar zevenkamp moest beëindigen met nog twee onderdelen te gaan: speerwerpen en de 800 meter. In aanloop naar de Spelen had ze nog benadrukt dat ze het ontzettend belangrijk vond om plezier te hebben en heel te blijven. Vetter raakte geblesseerd bij het verspringen, het vijfde onderdeel.

Vetter kende uitschieters in haar prestaties. Ze begon met 13,49 op de 100 meter horden, sprong 1,74 hoog, stootte de kogel naar 15,07 en sloot de eerste dag af met 24,36 op de 200 meter. Bij het verspringen, het eerste onderdeel van de tweede dag, noteerde ze 6,12 als beste sprong.

Diep dal

Omdat er in het meerkamp zoveel verschillende sporten worden beoefend, is het een erg gevoelige atletiekvorm. Juist daarom nam Vetter in aanloop naar de Spelen weinig risico en nam ze aan weinig wedstrijden deel. Ook mentaal ging het niet altijd even goed met Vetter. De meerkampster kwam in 2019 in een diepe crisis terecht en kon toen geen motivatie meer vinden voor de topsport. Gelukkig kroop ze uit het dal, met een zilveren medaille op de Spelen van Tokio als hoogtepunt.

Zo werkt de puntentelling van de zevenkamp met Sofie Dokter, Anouk Vetter en Emma Oosterwegel tijdens de Olympische Spelen

8 augustus 2024, 22:40

In de atletiek is het vaak heel overzichtelijk wie er met het goud vandoor gaat op de Olympische Spelen. Degene die het hardste rent, verste of hoogste springt en het verste gooit is nagenoeg altijd de winnaar. Toch moet er bij twee onderdelen flink gerekend worden: de tienkamp bij de mannen en de zevenkamp bij de vrouwen. Aangezien dat soms ingewikkeld is, leggen wij uit welke onderdelen de meerkamp bestaat en hoe de puntentelling precies werkt.

Vetter is de Nederlandse meerkampster met de meeste medailles in de zevenkamp op de grote titeltoernooien. Ze werd in 2016 in Amsterdam Europees kampioene, veroverde brons op de WK van 2017 in Londen, verraste in 2021 met zilver op de Olympische Spelen van Tokio, won in 2022 in Eugene zilver op de WK in een Nederlands record van 6867 punten en greep vorig jaar op de WK in Boedapest brons.

Sofie Dokter nog wel in race om medaille

Vetters landgenoot Sofie Dokter strijdt nog wel om een medaille. Ze stond voorafgaand aan het speerwerpen vijfde op de ranglijst. Voor eremetaal moet ze bij het speerwerpen en op de 800 meter dus wel beter presteren dan haar concurrenten, waaronder de Zwitserse Annik Kaelin en de twee Belgen Noor Vidts en Nafissatuo Thiam.

Alles over de Olympische Spelen

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.