Waarom breakdancer India Sardjoe plots een voorronde moet battlen in Parijs: 'Het is een schande'
i

India Sardjoe © Getty Images

Waarom breakdancer India Sardjoe plots een voorronde moet battlen in Parijs: 'Het is een schande'

15:57, 09-08-2024 / Laatste Update: 16:03, 09-08-2024

Aan breaking doen bij de Olympische Spelen 16 mannen (of jongens) mee, maar bij de vrouwen (of meisjes) is voor een apart getal gekozen: 17. Daarom is er een voorronde nodig en precies de Nederlandse India Sardjoe (18) is daar het slachtoffer van.

Breaking, ook bekend als breakdancen, is voor de eerste keer een olympische sport. Sardjoe reist af naar Parijs als winnares van Red Bull BC One World Final 2022 en winnares van breaking op de Europese Spelen 2023. Kortom: de Haagse is een topper in deze sport, die draait om battles tussen twee dansers.

Pre-qualifier battle

Toch wordt ze gedwongen tot een zogeheten pre-qualifier battle tegen Manizha Talash. Zij is door het IOC als 17e b-girl toegevoegd aan het deelnemersveld. De bedoeling was dat er 16 b-girls zouden zijn in Parijs, die dan over vier poules van vier worden verdeeld. Maar in mei werd bekend gemaakt dat Talash is toegevoegd aan het deelnemersveld. Dat gebeurde nadat ze in februari 2024 een mailtje had gestuurd met de vraag of er nog iets mogelijk was qua deelname, zo vertelde ze aan NBC.

En dat bleek te kunnen. Ze komt uit Afghanistan, maar is dat land ontvlucht, want als meisje werd het haar niet toegestaan om zich bezig te houden met breaking. Ze doet nu mee onder de vlag van het Olympisch vluchtelingenteam 2024. Ze heeft zich dus niet op een formele manier gekwalificeerd.

B-girls

Bij het maken van het schema zat de organisatie in Parijs dus met een probleem: wat te doen met die 17e deelnemer? Een voorronde bleek de oplossing. En gezien India als 16e geplaatst is, werd zij de pineut. Ze heeft zich al vroeg gekwalificeerd voor de Spelen, en haalde daarna niet meer zoveel punten voor de ranglijst. Vandaar haar relatief lage plek op de kwalificatielijst.

De breaking-community vindt dat maar een gekke gang van zaken. Bij een post van de dansbond WDSF schrijft iemand: "Wisten ze al dat er een b-girl vanuit het vluchtelingenteam mee zou mogen doen? Want als dat zo is, waarom lieten ze dan 16 b-girls zich kwalificeren voor de Olympische Spelen?"

Een ander schrijft: "Tijdens dit hele proces heb ik nog nooit iets gehoord over een pre-quailfier battle. OMG! Is twee jaar battles strijden over de hele wereld nog steeds niet genoeg om gewoon die plek (in de groepsfase) te krijgen?"

Schande

Een ander schrijft kwaad: "Het is een schande dat India een extra battle moet doen om in de groepsfase te komen. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets in een andere sport zou gebeuren. Ik had het gevoel dat de Olympische Spelen en WDSF breaking niet serieus nemen, dit bewijst mijn voorgevoel. Ik ben heel teleurgesteld."

Alles over Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.