Het onderdeel keirin van het baanwielrennen op de Olympische Spelen in Parijs begint op woensdag 7 augustus. Bij de vrouwen is Nederland zeer succesvol, want tijdens de laatste twee Spelen ging het goud naar TeamNL. Hoe werkt het aparte onderdeel? In vijf vragen en antwoorden kun je de Keirin met gemak volgen.
Keirin is in 1948 bedacht in Japan en was toen vooral bedoeld om het gokken van een extra sport te voorzien in het Aziatische land. Sindsdien is het steeds professioneler geworden en werd het op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney voor het eerst aan het programma toegevoegd. Bij de mannen welteverstaan. De vrouwen moesten wachten tot de Spelen in Londen (2012). Het opvallendste onderdeel van de keirin is de start: de eerste rondjes worden namelijk achter een soort motor gereden.
Wat doet de derny in de keirin?
Vroeger was het vaak een echt motortje, maar tegenwoordig is het een gemotoriseerde fiets die de sprinters op tempo jaagt. Vanaf de start rijdt de derny voor de renners uit. Die voert het tempo in zes ronden op van 30 (mannen) en 25 (vrouwen) kilometer per uur naar 50 (mannen) en 45 (vrouwen) kilometer per uur. Als het tempo op z'n hoogst ligt, verdwijnt de derny van de baan en is het sprinten geblazen.
Hoe lang duurt een race?
De hele keirin gaat over 2000 meter, waarvan de eerste 1400 meter achter de derny zijn. Dat komt neer op 5,5 rondje achter de bijzondere fiets. De laatste 600 meter is het op volle snelheid sprinten geblazen. In 2,5 rondje wordt dan de winnaar op de streep bepaald.
Wie gaan er door?
Er worden eerst heats gereden om te bepalen wie er doorgaan. Er kunnen zeven renners per heat meedoen en de nummers één en twee van elke van de vijf heats gaan op de Olympische Spelen door naar de volgende ronde. Alle verliezers in de eerste ronde mogen nog naar de herkansingen. Daaruit komen nog weer een aantal rijders.
5 augustus 2024, 21:54
Een medaille zat er niet in voor de Nederlandse teamsprinters. In de strijd om het brons waren Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet niet in staat het sterke Duitse drietal te verslaan.
Wie doen er namens Nederland mee?
Bij de vrouwen heeft Nederland twee ijzers in het vuur: Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw. Van der Peet is de enige van de twee die op een WK al eens een medaille won op het onderdeel. Zij pakte in 2022 het brons. Ellesse Andrews uit Nieuw-Zeeland is de regerend wereldkampioene. Meervoudig wereldkampioene Lea Friedrich (Duitsland) is één van de topfavorieten bij de vrouwen.
Bij de mannen doen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland mee aan het olympisch toernooi op de keirin. De twee Nederlanders werden op de WK's van 2021 en 2022 één en twee. Lavreysen is zelfs drievoudig wereldkampioen op dit onderdeel en dus is de keirin ook onderdeel van zijn hattrick-doel in Parijs.
18 december 2024, 21:53
Harrie Lavreysen is de beste baanwielrenner ooit. Dat bewees de 27-jarige 'Lichtflits uit Luyksgestel' op met drie keer goud op de Olympische Spelen in Parijs en vervolgens nog eens drie op de WK baanwielrennen. Dit is 'Hattrick' Harrie Lavreysen, die in 2024 verkozen werd tot Sportman van het Jaar.
Wie zijn de regerend olympisch kampioenen?
Bij zowel de vrouwen als de mannen doen de regerend olympisch kampioenen op de keirin in Parijs niet mee. Vooral bij de vrouwen is dat jammer, want zowel in Rio de Janeiro (2016) als Tokio (2020) won een Nederlandse de gouden medaille: eerst Elis Ligtlee en daarna Shanne Braspennincx. Bij de mannen was de Brit Jason Kenny de afgelopen twee edities de beste. Hij volgde zijn legendarische landgenoot Chris Hoy op. Lavreysen pakte in Tokio het brons op de keirin en wil nu goud.
Programma keirin in Parijs
Woensdag 7 augustus: vrouwen, eerste ronde en herkansingen.
Donderdag 8 augustus: vrouwen, kwartfinales, halve finales en finale.
Zaterdag 10 augustus: mannen, eerste ronde en herkansingen.
Zondag 11 augustus: mannen, kwartfinales, halve finales en finale.
Alles over de Olympische Spelen 2024
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.