Sinds de vorige Olympische Spelen staat 3x3 basketbal op het programma. Twee spelers minder bij ieder team en een half speelveld. Maar hoe werkt het 3x3 basketbal eigenlijk? Wij leggen het haarfijn uit.
Op de Olympische Spelen is Nederland ook vertegenwoordigd bij het 3x3 basketbal. Alleen bij de mannen, want de vrouwen - Europees kampioen in 2023 - gingen drie keer de mist in bij een olympisch kwalificatietoernooi. Dus houden vlaggendrager Worthy de Jong, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jan Driessen de Nederlandse eer hoog. Van der Horst en Slagter waren er de vorige Spelen in Tokio ook al bij.
22 juli 2024, 12:23
De opening van de Olympische Spelen is traditioneel erg feestelijk. Alle deelnemende landen lopen normaal gesproken met een aantal atleten een parade in het olympisch stadion. Op vrijdag 26 juli is het voor het eerst anders. Nederland is flink vertegenwoordigd en heeft twee atleten een enorme eer gegeven.
Zo werkt 3x3 basketbal op de Olympische Spelen
3x3 basketbal heeft veel gelijkenissen met het normale basketbal. Zo moeten de basketballers scoren in een netje en wint het team met de meeste punten. Toch zijn er veel dingen anders, hieronder de belangrijkste punten:
5 augustus 2024, 22:40
Voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen had nog niet iedereen gehoord van Worthy de Jong, maar dat is inmiddels wel anders. De basketballer, die de vlag mocht dragen tijdens de openingsceremonie schoot Nederland maandag op sensationele wijze naar het goud bij het 3x3 basketballer. Dit is de 36-jarige Worthy de Jong.
Er wordt ten opzichte van het normale basketbal gespeeld op een half veld, er is dus ook maar één basket;
De (zuivere) speeltijd is tien minuten, maar als een team 21 punten heeft is de wedstrijd ook voorbij. Bij een gelijke stand wint het team dat als eerste twee punten scoort in de verlenging;
De puntentelling is ook anders: een raak schot binnen de cirkel is één punt waard, daarbuiten is het twee punten;De schotklok is twaalf seconden, terwijl het bij het normale basketbal 24 seconden is;
De puntentelling is ook anders: een raak schot binnen de cirkel is één punt waard, daarbuiten is het twee punten. Een vrije worp telt voor één punt;
Na een raak schot of een rake dunk is het de bedoeling dat de basketballer eerst buiten de cirkel dribbelt of passt, dan pas mag er weer gescoord worden;
De bal is iets kleiner, dat komt omdat ze bij deze sport het dunken willen stimuleren en de bal makkelijker te controleren is;
Iedere ploeg mag zes fouten maken, daarna volgen bij fout 7, 8 en 9 twee vrije worpen. Iedere fout die daarna gemaakt wordt levert daarna ook nog eens balbezit op.
De twee beste landen (in de poule van 8) plaatsen zich automatisch voor de halve finales, de nummers 3 t/m 6 gaan naar de kwartfinales. Landen die als zevende en achtste eindigen kunnen wat anders gaan doen op de Olympische Spelen, maar basketballen niet meer.
Alles over Olympische Spelen in Parijs
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.